New York-ban már kilenc izraeli „egyszarvú” működik

Írta: Szombat - Rovat: Gazdaság, Politika

Az üzleti angolban „egyszarvúnak” (unicorn) nevezik azokat a startup cégeket, amelyeknek piaci értéke túllépte az egymilliárd dollárt.

Képünk illusztráció

A New York – Israel Business Alliance (NYIBA) jelentése szerint az „egyszarvúakhoz” most négy újabb cég csatlakozott. A NYIBA a New York állam és Izrael közötti gazdasági kapcsolatok ápolására alakult.

Az exkluzív klubhoz csatlakozott cégek a következők:

Riskifie, egy banki csalások megelőzésére szakosodott társaság, amely 2019 novemberében $165 millió tőkével indult és amelynek értéke 1 milliárd dollár értékűre ugrott;

Sisense, egy üzleti elemző cég, amely 2020 januárban 100 milliós tőkével indult

Via, egy tömegközlekedési technológiai társaság, amely értéke a márciusi $200 millióról mostanra 2.25 milliárdra nőtt;

– VAST, egy adattároló startup, amely mostanra érte el az 1.2 milliárd értéket.

Fentiek az unicorn club öt izraeli alapítású tagjához csatlakoztak: Compass, Lemonade, Payoneer, Taboola (az Outbrainnel egyesült), és a We Company (WeWork).

„Figyelemre méltó, hogy a New York államban működő, izraeli alapítású „unikornisok” száma csaknem megkétszereződött az elmúlt év során” – nyilatkozta a sajtónak Aaron Kaplowitz, a NYIBA elnöke. „Ahogyan Izrael a Start-Up nemzetek sorából a Scale-Up nemzetek sorába lép, New York egyre fontosabbá válik Izrael innovációs rendszerében.”  (Scale Up: a Startup állapot után következő szakasz a vállalatok életében.)

A NYIBA múlt évi jelentése szerint a New York államban nyilvántartott, 506 izraeli alapítású cég összbevétele 33.8 milliárd dollár volt, ami az állami GDP 2,02%-át tette ki. A vállalatok mintegy 25.000 főt alkalmaznak.

A tanulmányt Andrew M. Cuomo New York-i kormányzó hivatalos izraeli látogatását megelőzően tették közzé, melynek során 2 milliós partnerségi megállapodást jelentett be az Israel Innovation Authorityvel közösen, a New York állam és Izrael közötti gazdasági kapcsolatok erősítése céljából.

„A globális járvánnyal folytatott küzdelemben az élettudományok terén további együttműködésre számítok, amelyben nagy szerep jut három gyógyászati projektnek. De még ennél is fontosabb a kétoldali kapcsolat a mesterséges intelligencia és a drónok fejlesztése terén, amely meglepő hosszú távú megoldásokat kínálhat a koronavírus utáni időszak kihívásainak kezelésére” – tette hozzá Kaplowitz.

A nocamels cikke nyomán Bassa László

Címkék:Izrael, New York, startup

[popup][/popup]