Netanjahu „választási csalást” és a „mély államot” emleget a vereség után – mint Trump

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Benjamin Netanjahu szerint a most kormányzásra készülő koalíció csak „a demokrácia történetének legnagyobb választási csalása révén” juthatott hatalomra. 

Benjamin Netanjahu

A vádak hasonlók ahhoz, amelyeket volt szövetségese, Donald Trump hangoztatott a leváltása után.

Benjamin Netanjahu azt nyilatkozta, hogy „országunk történetének, de véleményem szerint az egész demokrácia történetének legnagyobb választási csalásának lehetünk szemtanúi”.

A jobboldali tévécsatornának adott interjúban, a volt amerikai elnököt idéző nyelvezet felhasználásával a miniszterelnök azt is állította, hogy Bennett „megrögzött hazudozó”, aki „kiárusítja az országot”, az új kormányról pedig azt mondta, hogy szövetségben áll az ún. „mély állammal” (deep state). A „mély állam a Trump által gyakran hangoztatott kifejezések egyike, az összeesküvés elméletek egyik gyakori eleme – általában az ellenségesnek tartott állami bürokráciára, médiára, közvéleményre szoktak ezzel utalni.

Netanjahu azt is állította, hogy az új kormány hivatalba lépése veszélyesebb, mint a 2005-ös izraeli kivonulás Gázából (melynek következtében a Hamasz vette át az uralmat az övezetben).

Naftali Bennett sajtóértekezletén arra szólította föl Netanjahut, hogy ne akadályozza a kibontakozást és „ne hagyjon felperzselt földet maga után”.

Eközben izraeli biztonsági szolgálatok az országban uralkodó ellentétek erőszakos eszkalációjától tartanak. A belbiztonságért felelős Sin Bét ügynökség vezetője figyelmeztetést adott ki a közösségi média felületén folyó erőszakos és felbujtó jellegű megnyilvánulások kapcsán.

Netanjahu a kormánya iránt barátságos 20-as tévécsatornának nyilatkozott, azt állítva, hogy a többi tévéállomás és újság „el akarja őt hallgattatni”.

„Ez tiszta fasizmus – jelentette ki a médiáról általában.”

Címkék:"választási csalás", Benjamin Netanjáhu, Izrael, Naftali Bennett

[popup][/popup]