Netanjahu szóvivője: Sorost is lehet bírálni!

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Szombaton Izrael budapesti nagykövete kemény hangú közleményben ítélte el a magyar kormány Soros-ellenes kampányát. Vasárnap az izraeli külügyminisztérium némileg visszakozott, mondván: Soros György az izraeli kormány törekvéseit is veszélyezteti, amikor a zsidó államot rágalmazó szervezeteket finanszíroz.

Yossi Amrani nagykövet szombati közleménye így fogalmazott:  „Jelenleg ez a kampány egy bizonyos személy politikai bírálatán túl nemcsak szomorú emlékeket idéz fel, de gyűlöletet és félelmet szít. Morális felelősségünk, hogy felemeljük a hangunkat és felszólítjuk az érintett hatóságokat, hogy éljenek hatalmukkal, és vessenek véget ennek az ördögi körnek.”

Emmanuel Nahshon, a külügyminisztérium szóvivője közleményében nem bírálta a plakátkampányt elindító Orbán Viktort, bírálta viszont Soros Györgyöt:

„Izrael elítéli az antiszemitizmus minden megnyilvánulását minden országban és a zsidó közösségek mellett áll a gyűlölet elleni harcban. Izrael magyarországi nagykövete közleményében egyedül erről beszélt. Semmiképpen nem állt szándékában ellehetetleníteni a Soros György elleni kritikát. Soros folyamatosan aláássa Izrael demokratikusan választott kormányát, amikor olyan szervezeteket pénzel, amelyek rágalmazzák a zsidó államot és elvitatják önvédelmi jogát.”

Az izraeli külügy (amelyet a tárcát magánál tartó Benjamin Netanjahu vezet) nyilván azért látta szükségét a pontosításnak, mert nem akarta veszélyeztetni Netanjahu július 18-án kezdődő magyarországi látogatását, melynek során tervek szerint a visegrádi négyek kormányfőivel is találkozik.

A külügyminisztérium pontosításáról beszámolt az izraeli sajtó, nem hagyva ki a Soros-ellenes kampány vélhető antiszemita felhangjait és a korábbi magyarországi antiszemita megnyilvánulásokat.

A Haaretz beszámol arról, hogy a magyarországi zsidó vezetők nyilvánosan is megfogalmazott aggodalmai után, Amrani nagykövet tanácskozott a jeruzsálemi külügyminisztérium munkatársaival, és velük egyeztette a kibocsájtott nyilatkozatot. A szöveget jóváhagyta a minisztérium két vezető beosztású tisztségviselője.

Utóbbiak nem látták szükségét, hogy a helyi jellegű akcióról Benjamin Netanjahut is tájékoztassák, aki így a tévéből értesült a szöveg létezéséről. Az izraeli jobboldali média és pártok elítélték a nyilatkozatot, amely megvédi Sorost, akit pedig az izraeli jobboldal utál, mert az országuk elleni bojkott-mozgalom egyik vezéralakjának tartják.

Netanjahu utasítására az izraeli külügy így kiadott egy másik nyilatkozatot: ebben általánosságban keményen elítélik az antiszemitizmust, nem említik azonban Magyarországot, viszont keményen támadják Soros Györgyöt.

A sorosozás már a második nézeteltérést robbantotta ki Izrael és Magyarország között. Az első Orbán Viktor Horthyt méltató szónoklata volt, amely ellen Izrael hivatalosan tiltakozott. Sokan azonban szemére hányták az izraeli kormánynak, hogy egy gyenge „elnézést kérek” nyomán levette a napirendről az tiltakozást.

Címkék:Soros György

[popup][/popup]