Netanjahu pártja marad a Likud: hozzá hű politikusok kerülnek a lista élére

Írta: Szombat - Rovat: Külpolitika, Politika

Benjámin Netanjahu pártelnökhöz hűséges politikusokat választottak a jobboldali, ellenzéki Likud listájának élére a párt előválasztásán a párttagok Izraelben – jelentette a helyi média csütörtökön.

Netanjahu kampányüzemmódban egy korábbi képen

A Likud szerdán megrendezett előválasztásán, melynek eredményeit csütörtökön hirdették ki, a Benjámin Netanjahu pártelnökhöz hűséges, róla kritikát korábban nem megfogalmazó, viszont a Netanjahut korrupciós vádakkal bíróság elé állító ügyészséget és a jogrendet gyakorta bíráló politikusokat jutalmazta a párt tagsága.

A 2019-es előválasztáshoz hasonló arányban, a párt szavazásra jogosult tagságának 58 százaléka, csaknem 80 ezer ember voksolt szerdán, hogy eldöntsék mintegy 70 országos, és 40 körzeti képviselőjelölt közül a november eleji országos választás Likud-pártlistájának sorrendjét.

Az eredmények alapján csak a lista 35. helye után szerepel, és ezért várhatóan kiesik több, régóta az izraeli parlamentben, a kneszetben dolgozó honatya. Közülük a legismertebb Cahi Hanegbi, aki hosszú politikusi pályáján számos miniszteri hivatalt is betöltött.

Csak két számjegyű, de várhatóan parlamenti széket jelentő helyre került az előző előválasztás első helyezettje Jiszrael Kac, aki korábban bejelentette, hogy Netanjahu távozása után meg szeretné szerezni a pártelnöki széket.

Szintén rosszul szerepelt Hajim Kac és Juli Edelstein, akik korábban az élbolyban voltak. Ők olykor bírálták a pártelnököt, és Edelstein szintén felvetette, hogy utódja szeretne lenni a jövőben a párt élén.

Az első tíz helyen Netanjahuhoz közelálló, politikáját és személyét a nyilvánosság előtt támogató politikusok végeztek, és több új, fiatal politikus-jelölt is bejutásra esélyes helyet szerzett.

A közvélemény kutatások mintegy 33-34 helyet ígérnek a Benjamin Netanjahu vezette jobboldali Likudnak a november 1-jére kiírt parlamenti választáson. (MTI, Shiri Zsuzsa)

*

A Bezalel Szmotrics által vezetett Vallásos cionizmus frakcióval közös listán, második helyen induló Itamar Ben-Gvir, a radikális nézeteket képviselő Otzma Jehudit párt vezetője sok sikert kívánt az új Likud-listának, és előrevetítette a jövőbeli együttműködésüket az új kormányban – írja az ujkelet.live

„Közös erőkkel változást fogunk elérni a bírósági rendszerben, és visszaadjuk a személyes biztonságot az izraeli állampolgároknak” – tette hozzá, utalva az új listán szereplő nevekre, akik eddig is igazolták a párt elnöke, Benjamin Netanjahu volt miniszterelnök iránti feltétlen lojalitásukat és amennyiben a novemberi választások után ismét hatalomra kerülnének támogatásuk biztosított az igazságügyi rendszer átalakítását, akár az újonnan hivatalba lepett államügyész leváltását illetően.

Ben Gvir bejelentését igazolva, a végeredmény alapján nyilvánvaló, hogy a Likud szerdai előválasztásán szavazó csaknem 80 000 párttag a Benjamin Netanjahu pártelnökkel szövetséges politikusokat jutalmazta, míg a lázadók elvesztették korábbi helyezéseiket – noha a Likud egyetlen képviselője sem nevezhető egyértelműen Netanjahu-ellenesnek, de az elbírálás során számos kritérium merült fel abban az értelemben, hogy mennyire állnak vagy álltak közel a volt miniszterelnökhöz.

Ilymódon, a listaelső pártelnök után a Likud frakcióigazgatója, a Netanjahuhoz legközelebb álló politikusnak tartott Járiv Levin vezeti a párt listáját a november 1-jei általános választásokon.

Levint Netanjahu jobbkezének tekintik a Kneszetben, aki a frakció üzleteit és politikáját irányítja és köztudott, hogy a párt igazságügyi reformprogramjának legelkötelezettebb híve.

Joáv Kisch esete sokkal árnyaltabb, ugyanis két évvel ezelőtt támogatta Gideon Szá’árt, amikor elindult Netanjahu ellen a párt tisztújító szavazásán. A kísérlet természetesen nem sikerülhetett, és Szá’ár több párttársával együtt végül kilépett a Likudból és új pártja élén a Bennett-Lapid kormány igazságügy minisztere lett. Levin számára azonban nem maradt más lehetőség, mint hogy visszadolgozza magát és, hogy helyreállítsa pozícióját, ami úgy tűnik sikerült.

Az egy kivételével férfiak által uralt lista első tíz helyezettjei között olyan jól ismert Netanjahu lojálistáknak jutott hely, mint Amir Ohana, Miri Regev, Eli Cohen, Miki Zohar, Slomo Karhi, illetve Joáv Gallant, Dudu Amszalem volt kommunikációs és kiberminiszter, Nir Barkat volt jeruzsálemi polgármester és Avi Dichter, a Sabak biztonsági szolgálat korábbi igazgatója.

A megválasztott női képviselők hiánya immár tradicionálissá vált a Likudban, a Kneszetbe biztosan bejutó húszas listára egyedül Miri Regevnek illetve Galit Disztel Atbariannak sikerült feljutnia, kompenzálás végett a párt öt hellyel jutalmazza hűségükért a kiválasztott női jelölteket.

[popup][/popup]