Netanjahu kapta a legtöbb jelölést a kormányalakításra, de Rivlin elnök szerint új választás felé sodródnak

Írta: Szombat - Rovat: Külpolitika, Politika

Nejmain Netanjahu izraeli miniszterelnök a Likud vezetőjeként 52 jelölést gyűjtött össze a Reuven Rivlin elnökkel folytatott hétfői egyeztetések során, héttel többet, mint fő riválisa, Jáir Lapid (Jes Atid) és kilenc mandátummal kevesebbet, mint amennyivel kormányt tudna alakítani.

Netanjahu kampányüzemmódban

Naftali Bennett héttagú pártja (Jamina) támogatásával saját magát jelölte miniszterelnöknek – írja az ujkelet.live.

Az est folyamán Lapid nyilvános bejelentés formájában megerősítette, hogy Naftali Bennettnek egy közös rotációs kormányalakítás esetén átengedi az első számú miniszterelnöki pozíciót.

A Kneszet 120 mandátumból összesen 16 képviselő, a Gideon Szá’ár vezette Új Remény [6], az Ayman Odeh vezette Arab Lista [6] és a Manszúr Abbász vezette Ra’am [4] iszlamista párt tartózkodott a konkrét jelölt megnevezésétől.

Gideon Szá’ár, a Likud egykori minisztere kiválása után megalakított Új remény pártja élén ragaszkodik Netanjahu leváltásához, ugyanakkor elsőkörben a Lapid vezette kormányhoz való csatlakozást kizárta. Az elnöki meghallgatáson a párt képviselői azonban azt nyilatkozták, amennyiben kapnak egy kis türelmi időt miközben Bennett és Lapid meg tudnak egyezni a közös kormányalakításban, akkor megváltoztatják álláspontjukat.

Rivlin elnök szerint az ország újabb választások felé sodródik, de szerdáig nyilvánosságra fogja hozni döntését arról, kit fog kormányalakítással megbízni. Az elnök tegnap arra utalt, hogy „etikai megfontolásokat” is figyelembe véve, a vádemelés alatt álló Netanjahun kívül más lehetséges jelölt is szóba kerülhet, bár aggodalmát fejezte ki a döntés politikai közbelépésként való értelmezésétől.

Az elnök által is említett aggályos vádemelések első bírósági tárgyalása egybeesett a miniszterelnöki jelölések ugyanazon napjával.

A tárgyaláson való részvételre kötelezett miniszterelnök a tanúvallomások első napja után képmutatással és boszorkányüldözéssel vádolta meg a bíróságot és konkrétan az ügyészeket, akik szerinte a demokrácia eltaposására és a választók akaratának kiforgatására törekszenek.

A vádemelés alatt álló miniszterelnök vádaskodásaira az Igazságügyi Minisztérium és a rendőrség egyhangúan arra figyelmeztették, hogy hamis állításaival a bíróság megfélemlítése mellett az ügyészek életét is veszélybe sodorhatja.

Netanjahu tegnap megjelent a jeruzsálemi kerületi bíróság nyitóbeszédein, de az első tanú vallomása előtt engedélyt kapott távozásra. A miniszterelnök ellen három esetben csalás és bizalom megsértése miatt emeltek vádat, az egyik esetében vesztegetéssel, amelyet a miniszterelnök elutasít és jogsértésre hivatkozva azt állítja, hogy a vádakat azért hozták létre, hogy eltávolítsák a hatalomból.

Netanjahu a bírósági nap befejezése után egyidőben az elnöki rezidencián zajló miniszterelnöki jelöléssel, éles beszédében Ben-Ari vezető ügyész ellen indított támadást, azzal vádolva meg, hogy a bíróság visszaélt hatalmával és illegálisan, azaz egy alaptörvény megsértésével indított vizsgálatot Izrael miniszterelnöke ellen.

Netanjahu arra hivatkozott, hogy Avichai Mandelblit legfőbb ügyész nyilvánvalóan elmulasztotta hivatalosan írásban is jóváhagyni az ellene indított rendőrségi vizsgálatot. Megelőzően a februári tárgyalás során a bíróság szóvá tette Mandelblit állítólagos mulasztását, de elutasította Netanjahu ügyvédjeinek azon követelését, hogy a miniszterelnök ellen indított büntetőjogi vádakat emiatt teljes egészében töröljék.

Továbbá Netanjahu esti beszédében azt állította, hogy a nyomozók a tanúkat megzsarolva jutottak hozzá a nem megfelelő tanúvallomásokhoz és emellett anyagokat szivárogtattak ki.

Így próbálnak megdönteni egy hatalmas jobboldali miniszterelnököt. Így néz ki egy puccskísérlet – Ami történik, az a törekvés, hogy újra és újra eltapossák a demokráciát. Megpróbálják megsemmisíteni a választók akaratát – tette hozzá a miniszterelnök.

A 13-as csatornának nyilatkozva az Igazságügyi Minisztérium vezető tisztségviselői arra figyelmeztettek, hogy az első tanú meghallgatása után elhangzó beszéd, a bírósággal szembeni megfélemlítés üzenetét továbbítja. Rendőrségi források szerint Netanjahu élesen megfogalmazott kijelentéseinek első számú célpontjai életüket veszélyeztetve, az államügyészek.

[popup][/popup]