Ma újraindult az izraeli miniszterelnök büntetőpere

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A bizonyítási szakasszal ma újraindult a Banjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök elleni büntetőper.

Netanjahu 2021 április 5-én, 

Hétfő reggel újraindult Benjamin Netanjahu miniszterelnök korrupciós tárgyalása a bizonyítási szakasszal a jeruzsálemi kerületi bíróságon – írja az ujkelet.live

A bírói testületet Rivka Friedman-Feldman (vallásos), Mose Bar-Am (szekuláris) és Oded Saham (szekuláris) alkotják.

Mindeközben a város másik végén Reuven Rivlin elnök konzultációkat tart a Kneszetbe bekerült pártok képviselőivel, hogy kit ajánlanak a március 23-i újabb holtpontot eredményező választások után a miniszterelnöki posztra.

Netanjahu harmadszor jelent meg személyesen a bíróság előtt, mióta 2020 januárjában benyújtották ellene a vádiratokat.

A miniszterelnök legutóbb februárban a bírák előtt hivatalosan kijelentette, nem bűnös az ellene felhozott vádakban.

A bíróság épületénél több tucat tüntető gyűlt össze, támogásáról biztosítva vagy éppen lemondásra szólítva Netanjahut.

Liat Ben-Ari államügyész húszperces beszéddel nyitotta a mai bírósági ülést, amelyben lefektette a Benjamin Netanjahu elleni vádakat.

„Netanjahu izraeli miniszterelnök vesztegetésben vett részt. Vannak felvételeink és szöveges üzeneteink, amelyek mindezt bizonyítják” – mondta az ügyésznő.

„Mindenki egyenlő a törvény szemében, és minden ember egyenlő a bíróság és a bírák előtt, nagy és kicsi, gazdag és szegény. A hatalommal bíró és az egyszerű”.

„Netanjahu visszaélve hatalmával a központi médiumokkal koordinálva illegális előnyöket nyújtott személyes érdekeinek érvényesítése érdekében”.

„A kérdés nem az, hogy az alperes egy nagy hatalommal bíró politikus (a miniszterelnök), hanem az, hogy mit mondanak a tények, mit bizonyítanak a bizonyítékok. Felvételeket, szöveges üzeneteket és tanúkat hozunk, amelyek igazolni fogják az összes vádlottal szembeni állításokat.”

„Slomo Filber (Netanjahu korábbi vezető tisztviselője), a Walla korábbi vezérigazgatójának (az első tanú ma) és mások tanúvallomásai bizonyítani fogják Netanjahu korrupt részvételét a Bezeq-Walla média vesztegetési sémájában”.

„Nem az a kérdés, hogy a wallás cikkek objektívek vagy kiegyensúlyozottak voltak-e egy adott pillanatban, hanem az, hogy a kulisszák mögött milyen illegális befolyás vezetett az említett cikkekhez”.

„Az igazi történet itt a hatalomról szól. Netanjahu miniszterelnök, a legfőbb médiamágnások és az ország választásainak befolyásolására tett kísérletek (beleértve 2013-at és 2015-t is).”

„Netanjahu izraeli miniszterelnökön kívül senkinek nem volt teljes hatalma arra, hogy az ügyben szereplő médiamágnásokat (akik egyben vádlottak is) előnyökhöz juttassa”.

A bírák a terv szerint most meghallgatják a Walla híroldal egykori szerkesztőjét, Ilan Jesuát, a 4000-es ügy kulcstanúját, mely a Netanjahu elleni három ügy közül a legsúlyosabb.

A védőügyvédek szokatlan kérését követően a bírók engedélyezték Netanjahunak, hogy ne kelljen jelen lennie Jesua vallomásán.

A média reggel arról számolt be, hogy Netanjahu beszéddel készül, melyben ismét tagadni fogja az ellene felhozott vádakat és támadást indít az igazságszolgáltatói rendszer ellen.

Avichai Mandelblit főügyész 2019 november 21-én közölte, hogy vádat emel Netanjahu ellen három korrupciós ügyben: vesztegetés, csalás és bizalommal való visszaélés, illetve egy másik ügyben csalás és bizalommal való visszaélés miatt.

Ez volt az első alkalom Izrael történelmében, hogy egy hivatalban lévő miniszterelnök ellen vádat emeltek.

Netanjahu tagadta, hogy bűncselekményt követett el, és kijelentette, hogy az egész egy puccskísérlet a megbuktatására, és vizsálat indítására szólított az ügyeivel foglalkozó nyomozók és ügyészek ellen.

1000 sz. ügy: a minisztereknök és felesége drága ajándékokat fogadtak el az izraeli születésű hollywoodi producer, Árnon Milchan milliárdostól és James Packer ausztrál üzletembertől. Az ajándékba kapott drága szivarok és pezsgő értéke közel 700 ezer sékel. Netanjahu állami tisztségeit Milchan javára használta, számos személyes és üzleti ügyben, miközben súlyos összeférhetetlenség alakult ki a közjó és a Milchan iránti személyes elkötelezettsége között.

2000. sz. ügy: a miniszterelnök tárgyalásokat folytatott Árnon Mozesszel, a Yedioth Ahronoth kiadójával és felajánlotta, hogy kedvezőbb cikkekért cserébe segít stabilizálni a lap helyzetét, a fő rivális, Israel Hayommal szemben.

4000. sz. ügy: Saul Elovitch, a telekommunikációs óriás Bezeq főrészvényese utasította a tulajdonában lévő Walla híroldalt, hogy biztosítson pozitív média visszhangot Netanjahu és családja számára, szabályozási kedvezményekért cserébe. A miniszerelnök 2014 novemberétől 2017. februárig kommunikációs miniszterként szolgált. Ebben az időszakban a Walla híroldal felülete jelentősen megváltozott a Netanjahu családdal szemben, és a Bezeq engedélyt kapott többek között, hogy megvásárolhassa a Yes műholdas kábelszolgáltatót, a trösztellenes kérdések ellenére.

[popup][/popup]