Netanjahu: Ha nem töröljük el a Hamaszt, várhatjuk a következő terrortámadást

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A miniszterelnök szerint a terrorcsoport felett aratott győzelem karnyújtásnyira van, a Hamasz erőinek fele már halott vagy sebesült; utasította a hadsereget, hogy készüljön fel a rafahi offenzívára.

Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu holds a press conference with Defense Minister Yoav Gallant and Cabinet Minister Benny Gantz (not pictured) in the Kirya military base in Tel Aviv , Israel , 28 October 2023. ABIR SULTAN POOL/Pool via REUTERS

Benjamin Netanjahu miniszterelnök szerdán azt mondta, hogy a győzelem karnyújtásnyira van. Hozzátéve, hogy nem lehet kapitulálni a Hamász követelései előtt, miután a terrorcsoport közölte, hogy csak a teljes tűzszünet és csapatkivonás hozhatja el a Gázában fogva tartott túszok szabadon bocsátását.

“Ha engedünk a Hamász felháborító követeléseinek, azzal nemcsak a túszok szabadon bocsátását nem érjük el, hanem újabb mészárlást és katasztrófát idézünk elő Izrael számára” – mondta Netanjahu egy sajtótájékoztatón.

Elmondta az újságíróknak, hogy a hadsereg utasítást kapott, készüljön fel egy Rafah elleni offenzívára. A hadsereg már 20 000 Hamasz harcost ölt meg vagy sebesített meg, ami a terrorcsoport erejének a felét jelenti. “Ha a Hamász életben marad Gázában, csak idő kérdése a következő mészárlás” – mondta.

“A háború utáni nap a Hamász utáni nap. Nem a Hamász egy része, nem a Hamász fele” – mondta. “A Hamász megsemmisítése után Gáza demilitarizálódik, és csak egyetlen erő lesz, amely garantálhatja Izrael biztonságát. Ez azt jelenti, hogy Izrael ott és addig fog tevékenykedni Gázában, ahol és ameddig szükséges, hogy a terrorizmus ne emelhesse fel újra a fejét.”

A miniszterelnök visszautasította azokat az állításokat, amelyek szerint a Hamász ismét felbukkan a Gázai övezet északi területein, és ragaszkodott ahhoz, hogy a hadsereg megsemmisítette a terroristák ottani parancsnoki struktúráját. Azt mondta, hogy ami maradt, azok a maradék “repeszek”. “Nincs más lehetőség, mint a Hamász katonai megsemmisítése, és ez elérhető közelségben van. A világ hadseregei a mi háborúnkra figyelnek, és ahhoz a kilenc hónaphoz hasonlítják, amely alatt az USA és szövetségesei az iraki Moszulban győztek 5000 terrorista felett, akiknek nem volt földalatti alagúthálózatuk. Az IDF eredményei önmagukért beszélnek”.

A miniszterelnök ezután megismételte: nem kormányozhatja Gázát olyan testület, amely terrorra neveli a gyerekeket, vagy a terrort finanszírozza. “Ez azt jelenti, hogy le kell váltanunk az UNRWA-t. Utasítást adtam ennek a folyamatnak a megkezdésére, és erről tájékoztattam Blinken minisztert”.

Ynetnews

[popup][/popup]