Netanjahu: Ha legyőztük a Hamaszt, Gáza biztonsági ellenőrzését az izraeli hadsereg veszi át

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Benjamin Netanjahu szombat esti sajtóértekezletén többször egymás után megismételte, hogy a Hamasz szétverése után nem fogja hagyni, hogy “Hamasztánból Fatahisztán” legyen – vagyis hogy a Palesztin Hatóság visszatérjen a Gázai övezet irányításához – még akkor sem, ha Izrael legközelebbi szövetségese ezt kívánja.

Netanjahu idézett egy múlt heti felmérést, amely szerint a ciszjordániai palesztinok 82%-a igazoltnak látja az október 7-i mészárlást, és megjegyezte, hogy a Palesztin Hatóság még nem ítélte el a támadást. “Ők irányítsák Gázát?” – kérdezi a Palesztin Hatóságra utalva, és hangsúlyozza, hogy ezt nem fogja hagyni.

Miután a Hamászt megsemmisítették, “Gáza demilitarizált övezet lesz”, amely nem jelent majd fenyegetést Izraelre.

„Azt mondtam, hogy az Izraeli Hadsereg lesz felelős a Gázai övezet biztonságáért, mert nincs más tényező, amely biztosítaná a terrorizmus elleni harcot. És elmondhatom, hogy olyan polgári kormányzás lesz, amely nem arra neveli a gyermekeit, hogy elpusztítsák Izraelt… Ezt világosan leszögezem”.

Netanjahu hozzátette, hogy Izrael nagy része támogatja ezt a törekvést, ő pedig ezt már régóta, nagyon régóta szorgalmazza.

ToI

[popup][/popup]