Netanjahu: “Ha békét kötünk Szaúd-Arábiával, akkor véget vetünk az arab-izraeli konfliktusnak”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök-jelölt felfüggesztené a Júdea és Szamária (Ciszjordánia/Nyugati Part) egyes részeinek annektálására vonatkozó terveket a Szaúd-Arábiával való kapcsolatok normalizálásáért cserébe – derült ki egy hétvégi jelentésből.

Az Ábrahám egyezmények aláírása a Fehér Ház kertjében, 2020. szetember 15-én (Fotó: White House/Tia Dufour)

Erről tárgyalások folynak Izrael, az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia között – jelentette a Yediot Aharonot. Netanjahu azt mondta, reméli, hogy Szaúd-Arábiát is befogadhatják az Ábrahámi Egyezményhez csatlakozott országok körébe. “Remélem, hogy teljes, hivatalos békét tudunk elérni, ahogyan azt a többi öböl menti állammal, például Bahreinnel és az Egyesült Arab Emírségekkel tettük” – mondta a Jewish Insidernek adott interjúban december 23-án.

“Ez egy nagyon fontos cél, mert ha békét kötünk Szaúd-Arábiával, akkor gyakorlatilag véget vetünk az arab-izraeli konfliktusnak” – tette hozzá.

Netanjahu megjegyezte, hogy a szaúdiak már tettek lépéseket, amelyek azt mutatják, hogy hajlandóak a teljes normalizációra.

“A szaúdi kormány döntése, hogy megnyitja a szaúdi légteret Izrael előtt, még az Ábrahámi Egyezmény előtt történt, s ebből arra következtethetünk, hogy a szaúdiak nem néztek bizalmatlanul az Ábrahámi Egyezményre. Ez 2018-ban történt, az Ábrahámi Megállapodások 2020-ban” – mondta Netanjahu, majd így folytatta:

„A megállapodások véget vetettek annak az elképzelésnek, hogy először a palesztinokkal kell békét kötni, mielőtt egy szélesebb körű regionális béke az arab államokkal lehetséges lenne. Izrael növekvő gazdasági, technológiai, katonai és diplomáciai ereje lehetővé tette, hogy kitörjön a palesztin kényszerzubbonyból, s ez arra késztette az arab országokat, hogy potenciális szövetségesnek és partnernek tekintsék Izraelt, ne pedig ellenségnek.

JNS

[popup][/popup]