Netanjahu „diktatúrájától” óv a volt izraeli igazságügyi miniszter

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Dan Meridor – aki a Likud színeiben 1984 és 2013 között 21 éven keresztül volt képviselő a Kneszetben és 1988-1992 között igazságügyi miniszter Jichák Samir kormányában – két korábbi Likud miniszterhez, Benny Beginhez és Limor Livnathoz csatlakozott, akik nyilvánosan tiltakoztak az izraeli Legfelsőbb Bíróság hatáskörének tervezett megnyirbálása ellen.

Netanjahu és Meridor (Fotó: Miriam Alster/Flash90)

Dan Meridor a korábbi izraeli kormányokban számos posztot töltött be, s többek között az igazságügyi tárca birtokosa is volt már. Most azonban elítélte azokat a tervezett törvényeket, amelyek korlátoznák a bíróságok hatalmát, és hivatali idejére mentelmi jogot biztosítanának a miniszterelnöknek az ellene folytatandó nyomozások alól. Meridor szerint ez lerombolná a jogrendszert és aláásná a demokráciát.

Egy szerda esti tévéhír szerint, Netanjahu és új koalíciós partnerei megegyeztek abban, hogy a felálló kormány nagyarányú törvénymódosításokat kezdeményezne a Legfelsőbb Bíróság hatáskörét illetően. A Kneszet tagjai felhatalmazást kapnának arra, hogy a bíróság által korábban elutasított törvényeket tárgyaljanak újra, és így korlátozhatnák annak beleszólását kormányhatározatokba.

Messzemenő alkotmányjogi következményei mellett egy ilyen törvény jelentős személyes mozgásteret biztosítana a három korrupciós ügy kivizsgálása elé néző Netanjahu számára, aki akár azt is kérheti parlamenti híveitől, hogy biztosítsanak neki mentességet a nyomozás alól.

A miniszterelnököt két esetben csalással és törvényszegéssel, egy esetben pedig vesztegetéssel vádolhatják. Először még a legfőbb ügyész hallgatja meg, aki utána dönt a formális vádemelésről. Netanjahu tagadja a vádakat és azt állítja, hogy azok csak politikai eszközök arra, hogy őt kiszorítsák őt a hatalomból.

Dan Meridor – aki a Likud színeiben 1984 és 2013 között 21 éven keresztül volt képviselő a Kneszetben és 1988-1992 között igazságügyi miniszter Jichák Samir kormányában – két korábbi Likud miniszterhez, Benny Beginhez és Limor Livnathoz csatlakozott, akik nyilvánosan tiltakoztak a Legfelsőbb Bíróság hatáskörének tervezett megnyirbálása ellen.

„Az, hogy valaki a törvény felett áll, hogy a törvény előtti egyenlőség nem létezik, hogy gyanú esetén a miniszterelnök és a kormány tagjai ellen nem lehet nyomozást indítani – ez országunkat gyökeresen megváltoztatná. Eddig ilyen nem fordult elő. Miniszterelnök, minisztereink, sőt államelnök is került már rács mögé. Büszkék lehetünk arra, hogy nálunk nincsenek kivételezett személyek. A fékek és ellensúlyok kiiktatása rendkívül veszélyes antidemokratikus elképzelés.”

„Ha a törvényeket felül lehet írni, akkor nem lesz demokrácia, akkor diktatúra lesz, akkor a többség azt csinál amit akar, akkor nem lesznek fékek és ellensúlyok. Ez veszélyes, antidemokratikus elképzelés.”

Meridor azt is elmondta, hogy minisztersége idején zajlott Izraelben az a nagyarányú “alkotmányos forradalom”,  melynek során az alaptörvényben az emberi jogokat biztosító cikkelyek jelentek meg. Nem igaz tehát az állítás, hogy az akkori változásokat a baloldal erőltette át. A kormányzás nem jelent abszolút hatalmat, és a 70 év alatt felépített rendszert óvni kell. Hozzátette, hogy aggasztja a Likud jelenlegi állapota; a párt feladta aktivitását az igazságszolgáltatás terén, amit Menáhem Begin elnöksége alatt vált gyakorlattá.

„Nem merem elhinni, hogy akad elég parlamenti képviselő, aki szavazatával támogatná ezt a korrupt törvényt. Remélem, hogy a 35 Likud párti törvényhozó között lesznek olyanok, akik ellenállnak a jogrendszer és az egyenlőség lerombolásának.”

A Times of Israel cikke nyomán Bassa László

Címkék:alkotmányozás, egyenlőség, immunitás, mentesség, Netanjahu

[popup][/popup]