Netanjahu: az LMBT közösség jogait nem korlátozzuk

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Miután a vallásos cionista párt politikusai a Pride rendezvények korlátozására irányuló tervekről beszéltek, a leendő miniszterelnök kijelentette, hogy kormánya nem fogja akadályozni a felvonulásokat.

Benjamin Netanjahu (Forrás: Wikimedia Commons)

Benjamin Netanjahu belső megbeszéléseken kijelentette, hogy kormánya nem fogja megengedni, hogy az LMBT-jogokat érintő status quo megváltozzon az országban, beleértve a Pride felvonulások korlátozását – jelentette több médium pénteken.

Ez a nem hivatalos nyilatkozat nyilvánvalóan jelzés a szélsőjobboldali Vallásos Cionizmus –Otzma Jehudit koalícióban helyet foglaló potenciális partnerei számára.

Az LMBT-közösség korábban már hangot adott félelmének, mert a szélsőjobboldali tagokat is magában foglaló leendő kormány egyes tagjai nyíltan szembehelyezkedtek az LMBT mozgalmakkal.

A Vallásos Cionizmus párt több tagja, amely várhatóan Netanjahu koalíciójának egyik legfőbb partnere lesz, a választásokat követő napokban részletesen kifejtette a melegfelvonulások visszaszorítására irányuló terveit.

Csütörtökön Avi Maoz, a Vallásos Cionizmus LMBT-ellenes Noam frakciójának vezetője kijelentette, azon fog dolgozni, hogy törvényesen megszűntessék az évente megrendezett jeruzsálemi Pride-felvonulást,

Maoz a Hadsereg Rádiójának azt mondta, hogy pártja “jogi szempontból megvizsgálja a jeruzsálemi Pride-felvonulás megszűntetését”. Azt állította, hogy az évente megrendezett ünnepséget “provokációnak” szánták, és azt a vallásosok számára sértőnek minősítette.

Tel Aviv Pride 2022 (Fotó: Guy Yehieli, Tel Aviv Önkormányzata)

“Törvénytelen, ha valaki meztelenül sétál az utcán. Nincs korlátlan közéleti részvétel. Az, hogy valaki mit csinál a saját lakásában, az az ő dolga, és nem áll szándékomban beleszólni” – mondta Maoz.

Azt is jelezte, hogy megpróbálja visszavonni az egészségügyi minisztériumnak az úgynevezett konverziós terápiára vonatkozó tilalmát, amely lehetővé tenné “a pszichológiai tanácsadást azoknak, akik nem akarnak melegek lenni”.

A radikális vallási Lehava csoport, amely az Otzma Jehudit pártot vezető Itamar Ben Gvir szövetségese, évente ellentüntetéseket tart a Pride felvonulással egy időben. 2006-ban a Vallásos Cionizmus vezetője, Bezalel Smotrich társszervezője volt egy “állatfelvonulásnak” Jeruzsálemben, amelyen a Pride vallási ellenzői szamarakkal sétáltak, hogy kigúnyolják a melegfelvonulást.

A Vallásos Cionizmus egyik képviselője, Orit Strock viszont csütörtökön azt mondta, hogy az LMBT közösség tagjainak nem kell félniük a jobboldal felemelkedésétől.

“Nem fogunk senkit sem üldözni” – mondta. “Minden állampolgárt szolgálunk, azokat is, akik nem úgy gondolkodnak, mint mi, és akiknek más az életmódjuk”.

Times of Israel

Címkék:Jeruzsálem, Pride, Vallásos Cionizmus

[popup][/popup]