Netanjahu alakít kormányt Izraelben

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Miután 67 Knesszet tag támogatását tudhatja magáénak, a jelenlegi miniszterelnököt, Benjamin Netanyahut kéri majd fel kormányalakításra Rivlin elnök.

Benjamin_Netanjahu_Europress AFP

Netanjahu feladata lesz, hogy létrehozza Izrael 34. kabinetjét. A kormányalakítási megbízást valószínűleg szerdán kapja meg hivatalosan. Mindehhez május hetedikéig van ideje, de alighanem jóval hamarabb feláll majd az ország új kormánya.

Rivlin elnök a nagykoalíció lehetőségét is felvetette, de a két vezető párt, a jobboldali Likud és a baloldali Cionista Unió, egyaránt elzárkózott.

A szekuláris, piacpárti Jes Atid (Van jövő) párt az ellenzéki politizálás mellett döntött. A párt a jelöltállítás második napján tájékoztatta Reuven Rivlin elnököt, hogy nem állítanak jelöltet a miniszterelnöki posztra. “Eldöntöttük, hogy az ellenzéket erősítjük majd” – mondta Jael German Kneszet-képviselő Rivlin elnöknek.

A Likud, a Bajit Jehudi, a Sasz és az Egyesült Tóra Judaizmus mind Netanjahut javasolta, ami 51 mandátumot jelentett.  Netanjahu ehhez megszerezte a Moshe Kahlon vezette Kulanu párt tíz mandátumát és ezzel átlépte a koalícióalakításhoz szükséges 60 mandátumos határt.

Reuven Rivlin elnök

Reuven Rivlin elnök

A Cionista Unió a várakozásoknak megfelelően vezetőjének, Hercognak adja majd a támogatását, így 24 mandátumot biztosítva számára, amihez csatlakozik a Merec párt további 5 mandátuma. Az Egyesült Arab Lista eldöntötte, hogy nem jelöl senkit a miniszterelnöki posztra.

Politikai források nyomatékosították, hogy a vasárnapi megbeszélésen egy nemzeti egységkormány egyelőre elképzelhetetlennek tűnt. A Likud és a Cionista Unió képviselői kifejezték egyértelmű szándékukat, hogy folytassák a Knesszeten belüli versengést, annak ellenére, hogy Rivlin elnök megpróbált békét és összhangot teremteni a pártok között.

Az Ynetnews cikke nyomán Cseresznye Gábor.

Címkék:34. Izraeli kormány

[popup][/popup]