Neonáci vagy ”radikális jobboldali” az ukrán Azov zászlóalj?

Írta: Szombat - Rovat: Politika, Történelem

Lengyelország egyik legismertebb újságírója, Konstanty Gebert közölte, hogy kilép a sokak által az ország legjelentősebb újságjának tartott Gazeta Wyborcza című lap gárdájából, miután a szerkesztőség azt követelte tőle, hogy az ukrajnai sokat vitatott Azov zászlóaljat “neonáci” helyett a “szélsőjobboldali”-jelzővel illesse.

Az Azov zászlóalj, lobogóján a wolfsangel motívummal (Forrás: twitter)

Az Azov milícia, az ukrán hadseregen belül néhány ezer katonából álló egység, melynek tagjai gyakran viselnek náci szimbólumokat ruházatukon és zászlóikon.

Gebert – korábban a Midrasz című lengyel zsidó folyóirat főszerkesztője – csütörtökön jelentette be lemondását “Időjárás-előrejelzés” című heti rovatában, amelyet évek óta ír.

“Ha nem tudunk megegyezni a lényeges dolgokban, akkor el kell válnunk egymástól” – írta Gebert. Hozzátette, hogy a jövőben külsősként tervez publikálni a Gazeta Wyborczában.

“Sajnálattal vesszük tudomásul kollégánk döntését. Örülünk annak a nyilatkozatnak, hogy a rendszeres cikksorozat vége nem jelenti együttműködésünk végét” – írta közleményében a Wyborcza.

Az Azov zászlóalj a náci Wolfsangel egy változatát használta fő szimbólumként. A Rágalmazásellenes Liga (ADL) a Wolfsangelt “az egyik legnépszerűbb fehér felsőbbrendűségi szimbólumnak” tartja.

Konstanty Gebert

A zászlóaljat a Krím 2014-es oroszországi annektálása után állították fel, és betagozódott az ukrán nemzeti gárdába. Az Azov zászlóalj szóvivője 2015-ben azt mondta, hogy a neonácik a zászlóalj állományának mintegy 20%-át teszik ki.

Vlagyimir Putyin orosz elnök az Azov zászlóaljra és más neonáci irányultságú ukrán milíciákra hivatkozott, amikor országa február 24-i ukrajnai invázióját indokolta. A hadművelet célja Ukrajna “nácimentessé tétele” volt – mondta többször is.

Lengyelország és a lengyel közvélemény, amely hagyományosan ellenséges az oroszokkal szemben, határozottan támogatja Ukrajnát az oroszokkal vívott háborúban.

JTA

Címkék:Azov zászlóalj, Gazeta Wyborcza, Konstanty Gebert

[popup][/popup]