Nemzetközi nőnap – baloldali kezdeményezés a bibliai Eszter ihletésére

Írta: Bassa László - Rovat: Politika

Aljona Mulzak mondta el a 20. század elejére visszanyúló keletkezés-történetét az STMEGI izraeli orosz nyelvű tévécsatornán.

Еврейский пульс. Международный женский день: еврейская версия

Алена Мулзак – о еврейской версии истории Международного женского дня #8марта #РозаЛюксембург #Пурим#Израильсегодня​ #Израильзанеделю​ #Израиль STMEGI TV – …

1910-ben két politikai aktivista, a zsidó származású szocialista, majd kommunista Rosa Luxemburg és a nőjogi aktivista Clara Zetkin ötlete volt, hogy a bibliai Eszter hőstettének tiszteletére ez legyen a nők nemzetközi ünnepe.

A következő évben a szocialista nők európai kongresszusán elfogadták a javaslatot.

A II. Internacionáléban sok nemzet volt képviselve, és a zsidók erősen fölülreprezentáltak voltak. A zsidó holdnaptár szerint Purim minden évben más napra esik, de furcsa lett volna, ha emiatt a nőnap naptárilag „ugrál”. ĺgy esett a választás március 8-ra, a nők felszabadítását célzó forradalmi mozgalmak jegyében.

Rosa Luxemburg és Clara Zetkin 1910-ben a német szociáldemokrata párt magdeburgi összejövetelén

A II. világháborút követően a szocialista tábor országaiban hivatalossá tették az ünnepet. Elterjedt a lányok és asszonyok felköszöntése virággal, bonbonnal.

1975-ben az ENSZ is beiktatta a nemzetközi nőnapot. A forradalmi célok mostanra eltűntek, ezen a napon a női egyenjogúságot, szépséget, gyöngédséget, kedvességet ünneplik szerte a világon a tél elmúltával és a tavasz beköszöntével.

[popup][/popup]