Németország: progresszív művészet és anticionizmus

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Képzőművészet, Kultúra-Művészetek, Politika

Alig egy évvel azután, hogy a kortárs művészetek németországi seregszemléjét, a tekintélyes Documentát éles kritikák érték egyes kiállított műalkotások antiszemita tartalma  miatt, nemrégen egy bonni tárlattal kapcsolatban hasonló aggodalmak merültek föl.

A perui Daniela Ortiz műve — “The ABC of Racist Europe” — a Bundeskunsthalléban látható; az itt látható időszaki kiállítás témája a bevándorlás és nemzeti identitás.

Ortiz műve a gyermekek képeskönyveinek világát idézi: minden betű a bevándorlók szóhasználatához vagy élményeihez fűződik, a gyarmati örökséget és a nyugati országok globális Déllel való kapcsolatát mutatja be.

A tárlat júniusi megnyitóján Volker Beck – a Német–Izraeli Baráti Társaság elnöke – fenntartásait fejezte ki Ortiz művének bemutatása miatt, mivel annak négy oldala a BDS mozgalmat támogatja, amelynek célja a zsidó állam elszigetelése, végül pedig kiiktatása.

A “G” betű utalás a G4S brit biztonsági magánszolgálatra, amely a kormányzat nevében működtet menekültközpontokat. „A G4S együttműködik az izraeli börtönökkel, ahol palesztin politikai foglyok az őriznek és kínoznak” –fűzi hozzá Ortiz.

A “I” — az „illegális bevándorló” fogalmához kapcsolódik – és hasonlóképpen a BDS kampány része. Az “R” üzenete: „Free Ahmed Saadat,” a 2001 októberében Rehavam Ze’evi izraeli miniszter elleni halálos merénylet kitervelőjére utal. Ugyanitt látható Izrael, a Nyugati-part és Gáza térképe palesztin szuverenitás alatt. Végül pedig a “W” – a“The Whites, the Jews and Us”, a francia-algériai  Houdia Bouteldja könyvének borítóját jelöli. A mű antiszemita eszméket hirdet.

Pénteken a Bundeskunsthalle szóvivője bejelentette, hogy a kifogásolt részek mellett „magyarázó táblákat” helyeznek el, hogy kellő megvilágításba helyezzék az anyagot. A Bundeskunsthalle nyilatkozatot adott ki, amiben egyaránt elítélte az erőszak és az antiszemitizmus dicsőítését és trivializálását.

Algemeiner – Bassa László

Címkék:Daniela Ortiz

[popup][/popup]