Németország: amikor a zsidók kitüntetik a nagymamákat

Írta: Polgár György/Düsseldorf - Rovat: Politika

A minap tüntették ki a németországi Nagyik a jobboldal ellen (Omas gegen Rechts) polgári kezdeményezést a zsidó közösség által alapított Paul Spiegel díjjal.

A kitüntetést 2009-ben alapította a Németországi Zsidók Központi Tanácsa, néhai elnökének, Paul Spiegelnek (2000-2006) az emlékére. Az ötezer euróval dotált elismerést évente azon személyeknek és szervezeteknek adományozzák, akik kiemelkedő és bátor munkát végeztek a civil társadalom erősítése és védelme érdekében.

„A Nagyik a jobboldal ellen élettapasztalatukat és idejüket arra fordítják, hogy a maguk eszközeivel védjék a demokráciát. Hangosan és határozottan lépnek fel a növekvő antiszemitizmus és rasszizmus, valamint a nőgyűlölet ellen” – jelentette ki Josef Schuster, a Központi Tanács elnöke.

A csoport létrehozását a felháborodás motiválta. Egy osztrák szélsőjobboldali aktivista becsmérlően nyilatkozott a Twitteren az – eredetileg Ausztriában született – Nagyik a jobboldal ellen mozgalomról, mondván, ha valaki tovább él annál, minthogy hasznos lenne (sic), és a feminizmus elfeledtette vele hogyan kell kötni, akkor jobb híján politikai aktivitásba kezd. Anna Ohnweiler tavalyelőtt épp január 27-én, azaz Auschwitz felszabadításának napján olvasta ezt az üzenetet. „Nem akartam hinni a szememnek, hogy embereket hasznos és haszontalan, vagyis életre méltó és nem méltó kategóriákba sorolta. Ez egyértelműen náci szóhasználat” – magyarázza. Spontán módon létrehozott egy oldalt a Facebookon, így jött létre a német nagymama-csoport.

A nyugalmazott tanárnő akkor még nem is sejtette, mekkora sikere lesz. „Egy kis lángból hatalmas tűz keletkezett” – mondja. Ma mintegy száz helyi körben nagyjából hatezren tevékenykednek országszerte. Nemcsak nagymama-korúak, hanem nagypapák, sőt fiatalok is. Rendszeresen szerveznek kisebb-nagyobb akciókat ott, ahol antiszemitizmusról, idegengyűlöletről vagy más emberi jogokat sértő tevékenységről szereznek tudomást.

Ohnweiler asszony azon még nem gondolkodott, mit kezdenek a kitüntetéssel járó pénzzel. Olyan projektek lebegnek a szeme előtt, amelyek hozzájárulnak a különböző vallású, eltérő származású és bőrszínű fiatalok közötti jobb megértéséhez.

Megmozdulásaik persze nem mindenkinek tetszenek. Rendszeresen támadják őket, sokszor a lehető legcsúnyább módon, főleg e-mailben. A legaggasztóbb az a halálos fenyegetés volt, amelyet levelezőlapon kapott a ma hetven éves, az erdélyi Nagyszebenből származó hölgy. „Nagyon megijedtem, mert megszerezték a címemet. De ez sem tart vissza attól, hogy folytassuk, amibe belekezdtünk, mivel a rettegés rossz tanácsadó. Ha az ember félelmében elhallgat, akkor a demokráciánk valóban veszélyben van” – vallja harcias magabiztossággal a Szombatnak.

A koronavírus-járvány miatt egyelőre nem vonulhatnak ki az utcára. Már csak azért sem, mert a tagság nagy része a veszélyeztetett korcsoportba tartozik. De a nagyik kiválóan tudják használni a közösségi médiát: a Facebookot, Twittert és Instagramot. Ezen kívül részt vehetnek petíciókban vagy akár el is indíthatnak ilyeneket. A díj átadását is kénytelenek voltak tavaszra elhalasztani.

A hónap elején szabadult Németországban két és fél éves börtönbüntetéséből egy másfajta aktivitásáról ismert idős hölgy. A 91 esztendős Ursula Haverbeck holokauszt-tagadással foglalkozik, szerinte Auschwitz mindössze munkatábor volt.

„Nemrég egyhetes tanulmányúton voltam Auschwitzban. Ezért senkinek sem tudom megbocsájtani, ha manapság tagadja az ottani rémtetteket. Ha találkoznánk, elmondanám neki, milyen mélységesen megvetem őt, mivel gyűlölni nem vagyok képes” – búcsúzik a Szombat tudósítójától az amazon-természetű szélsőjobb-ellenes nagyi.

A fenti levelezőlap szövege (tele helyesírási hibával):

Nagyi boszorkány

Anna Ohnweiler

Te ronda öreg csoroszlya, mi nem akarunk itt JOBBOLDAL elleni nagyikat. Mi itt csak BALOLDAL elleni nagyikat és nagyapókat akarunk és más rendes németeket! Tűnj vissza Erdélybe, oda ahonnan kieresztettek. És rögtön vidd magaddal azt a folyamatosan grimaszoló buzi hazug tévét! Különben életbe lép a B terv / Fordíts!

A levelezőlap túloldalán nyomdafestéket nem tűrő módon írja le a feladó, miket művelne a címzettel.

Címkék:Nagyik a jobboldal ellen, Németország, zsidó közösség

[popup][/popup]