Német vita az erőszakra uszító palesztin tankönyvekről

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az IMPACT-se nevű jeruzsálemi intézet hónapokkal ezelőtt hívta föl a figyelmet arra, hogy a palesztin tankönyvekben hirdetett antiszemitizmus, erőszakra uszítás és gyűlölet elkerülte a hasonló vizsgálattal megbízott Georg Eckert Institute (GEI) munkatársainak figyelmét. Utóbbit az EU kérte föl a vizsgálatra, s kiderült, hogy ennek munkatársai nem a Palesztin Hatóság (PH)) által forgalmazott, hanem az Izrael által felügyelt, kelet-jeruzsálemi arab iskolákban használatos tankönyveket vizsgálták; azokra utaltak zárójelentésükben.

A GEI vizsgálatait vezető Dr. Riem Spielhaus a Der Tagesspiegel c. Lapnak adott interjújában elismerte a mulasztást.

Frank Müller-Rosentritt, a Bundestag képviselője kérte, hogy a szövetségi kormány vizsgálja ki az ügyet, kollégája Alexander Lambsdorff pedig azt követelte, hogy Németország állítsa le a PH finanszírozását, az EU pedig kövesse példáját.

A Die Welt című befolyásos német napilap cikkében az áll, hogy „az elmúlt héten Ana Pisonero, az EU szóvivője arról nyilatkozott, hogy csupán kevés olyan tankönyvet vontak be a vizsgálatba, amelyet Kelet-Jeruzsálemben használnak.”

A két cikk címe: „Hogyan pénzeli Németország az antiszemitizmust” és „Foszforbombák és mohó zsidók – a kutatók nem veszik észre az uszítást a tankönyvekben”. Mindkét írás a GEI jelentését kritizálja, rámutatva a Palesztin Hatóság területén használatos 10. osztályos tankönyvben előforduló antiszemita toposzokra a zsidók uralmáról a pénzügyek, politika és sajtó területén, Dalal al-Mughrabi hírhedt terrorista magasztalásáról, a terror „ellenállásként” történő bemutatásáról. Egy autóbusz elleni robbantásos merényletet, amelyben polgári személyek vesztették életüket, cinikusan ‘barbeque partynak’ neveznek.

“Milyen erők hatnak a parittyából kilőtt kőre?” – fizika példa egy palesztin tankönyvből.

Múlt héten 21 európai parlamenti képviselő felhívással fordult az EU-hoz „alapos kivizsgálást és azonnali beavatkozást” sürgetve, mivel a tanárok fizetését uniós forrásokból támogatják, miközben „a tankönyvek antiszemita szövegeket és képanyagot tartalmaznak, gyűlöletet keltenek, erőszakra, mártíromságra és dzsihádra uszítanak.” A levél javasolja, hogy a kutatást vegyék el a GEI-től és bízzák másik intézetre.

Múlt év májusában az EP három határozatot fogadott el, amelyek elítélték a gyűlölet és erőszak hirdetését a palesztin tankönyvekben, és rámutattak, hogy a tananyag továbbra is olyan tartalmú, amely ellentmond az UNESCO által hirdetett béke, tolerancia, együttélés és erőszakmentesség elveinek.

EJPress – Bassa lászló

Címkék:EU, gyűlölet, palesztin tankönyvek, uszítás

[popup][/popup]