A palesztin tankönyvek a békés együttélésre buzdítanak – állítja egy EU-vizsgálat

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Egy az Európai Unió által szponzorált tanulmány szerint a Palesztin Hatóság által alkalmazott tankönyvek nem uszítanak Izrael ellen. A probléma az, hogy olyan arab nyelvű tankönyveket vizsgáltak, amelyeket az izraeli iskolarendszer használ.

“Milyen erők hatnak a parittyából kilőtt kőre?” – fizika példa egy palesztin tankönyvből

A tanulmányt Federica Mogherini, az EU korábbi külügyi biztosa rendelte meg, miután az Unió egyes törvényhozói és számos civil szervezet felvetette, hogy a Palesztin Hatóságnak (PH) nyújtott támogatásból az Izrael elleni gyűlöletet szító, nem pedig a békét hirdető arab nyelvű tankönyvek készülnek. A tanulmány elkészítésével a Georg Eckert Institute for International Textbook Research elnevezésű céget bízták meg. A tanulmányíró végkövetkeztetése az volt, hogy a PH tankönyvei nem hogy uszítanának Izrael Állam ellen, hanem egyenesen a békés együttélést mozdítják elő a palesztinok és izraeliek között.

Ezzel szemben az IMPACT-Se, egy nemzetközi politikatudományi kutató intézet, amely szerte a világban elemzi a tankönyveket, korábban arra a következtetésre jutott, hogy a Georg Eckert Institute tanulmánya szakszerűtlen, és a tények fehérítésére törekszik. Bizonyos részeket helytelenül fordítottak arabról angolra. Furcsa, hogy az EU sokáig vonakodott közölni a következtetéseket. Most pedig kiderült, hogy a tanulmány nem tesz különbséget a palesztin és a Kelet-Jeruzsálem iskoláiban használatos izraeli, arab nyelvű tankönyvek között. Ezeket a PH készíti el, de még mielőtt az izraeli oktatási minisztérium jóváhagyná, abból eltávolítják az Izrael ellenes tartalmakat, és helyére a toleranciát és békét hirdető szövegek kerülnek.

Az Eckert Intézet belső prezentációján a „Tankönyvi változtatások” címszó alatt elhangzott, hogy a nyolcadik osztályos tankönyvben „öt helyen cserélték le a konfliktusról szóló példákat a békülékenységet hirdető szövegekre. Így például hivatkoznak az izraeli és palesztin tűzoltók közötti együttműködésre”.

Marcus Sheff, az IMPACT-se vezérigazgatója szerint a tanulmány súlyos hibákat tartalmaz, mivel a kutatók nem a megfelelő tankönyveket vizsgálták: a PH által használt könyvek helyett a jeruzsálemi arab iskolában használatosakat tekintették át. Mindezt Sheff „rendkívül sajnálatosnak” minősítette.

Az EU válasza: „A tanulmány valóban kelet-jeruzsálemi tankönyvekre terjed ki, de azok nem izraeliek. A 2019 szeptemberében kezdődött vizsgálat eredményeit a tervnek megfelelően 2020 végén teszik közzé.”

Israel Hayom – Bassa László

 

Címkék:EU vizsgálat, palesztin tankönyvek

[popup][/popup]