Nem osztogattak, hanem fosztogattak –a BBC újabb bocsánatkérése

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A BBC bocsánatot kért, amiért azt állította, hogy Izraeli csapatok orvosokra támadtak a Gázai övezetben. Valójában az izraeliek orvosokkal működtek együtt.

A csatorna a hibát a Reuters egyik jelentésének téves idézésével magyarázta.

A brit műsorszolgáltató társaság (BBC) szerdán bocsánatkérést tett közzé a gázai al-Shifa kórháznál végrehajtott izraeli hadműveletről szóló hibás tudósítás miatt. A csatorna ugyanis azt állította, hogy az izraeli csapatok “orvosokat és arabul beszélőket ” vettek célba. (Israeli troops targeted “medical teams and Arab speakers.”)

“Ez téves volt, és rosszul idézett egy Reuters-jelentést. Azt kellett volna mondanunk, hogy az izraeli erők orvosi csapatokat és arabul beszélőket is bevontak ebbe a műveletbe”.

A csatorna kijelentette, hogy “ez hiba volt, ami alulmúlja a BBC szokásos szerkesztési normáit”.

Az izraeli hadsereg arról számolt be, hogy “az IDF orvosi csapatai arabul beszélő katonákkal együtt” tevékenykedtek a helyszínen.

Az ügyben erős bírálatok hangzottak el a közösségi médiában. A Brit Zsidók Képviselőinek Testülete (The Board of Deputies of British Jews ) kijelentette, hogy “teljesen elképesztette őket” a BBC tudósítása.

Október elején egyszer már tüntetők gyűltek össze a BBC központi irodája előtt, tiltakozva a csatorna által választott megfogalmazás ellen, amely a Hamászra “militánsokként” és nem “terroristaként” utalt.

i24news

[popup][/popup]