“Nem a ti hibátok” – üzente a tévedésből lelőtt túsz anyja az izraeli katonáknak

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Iris Haim, akinek fiát, Yotamot tévedésből lőtték agyon az Izraeli Hadsereg (IDF) katonái Gáza északi részén, szerdán hangfelvételen üzent a fiát lelövő katonáknak, amelyben tudatja velük, hogy ő és családja szereti őket, és nem hibáztatja őket a fiú haláláért.

Yotam Chaim és édesanyja Iris Chaim

A 28 éves Yotamot október 7-én rabolták el a Hamász terroristái Kfar Aza Kibbutzból. Két másik tússzal (Alon Shamriz és Samar Talalka) együtt lőtték le őt az IDF katonái, akik tévesen veszélyforrásként azonosították őket. A december 15-i tragikus incidenst azóta az IDF vizsgálja.

Iris Haim a Bislamach dandár 17. zászlóalja katonáinak ezt üzente:

“Yotam édesanyja vagyok. El akartam mondani, hogy nagyon szeretlek és a távolból ölellek benneteket. Tudom, hogy ami történt, egyáltalán nem a ti hibátok, és senki másé, csakis a Hamászé, töröltessék ki a neve és emléke is a földről.”

“Szeretném, ha vigyáznátok magatokra, és mindig arra gondolnátok, hogy a legjobb dolgot teszitek a világon, a legjobb dolgot, ami történhet, ami segíthet nekünk. Mert Izrael egész népének és mindannyiunknak szüksége van rátok egészségesen.

Yotam Haim temetése (screenshot)
És egy pillanatig se habozzatok, ha terroristát láttok. Ne gondoljátok, hogy szándékosan öltetek meg egy túszt. Vigyáznotok kell magatokra, mert csak így tudtok ránk vigyázni.

“Az első adandó alkalommal – folytatta Haim -, aki akar, meghívjuk, hogy jöjjön el hozzánk. És szeretnénk a saját szemünkkel látni és megölelni titeket, és elmondani, hogy amit tettetek – bármennyire nehéz ezt kimondani és szomorú -, abban a pillanatban a helyes dolog volt.

“És senki nem fog titeket elítélni, és senki nem fog haragudni rátok. Sem én, sem a férjem, Raviv. Sem a lányom, Noya. Sem Yotam, legyen áldott az emléke. Nagyon szeretünk titeket. És ez minden” – fejezte be üzenetét a gyászoló asszony. (ToI)

[popup][/popup]