Négy év börtönt kapott a Capitoliumot ostromló náci szimpatizáns

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Timothy Hale-Cusanelli, haditengerészeti vállalkozó és tartalékos részt vett a Capitolium 2021. január 6-i ostromában, egyébként pedig antiszemita és fehér felsőbbrendűséget hirdető jelszavak hangoztatásáról híresült el.

Timothy Hale-Cusanelli (Department of Justice)

Hale-Cusanelli, aki Hitler bajuszt növesztett és azzal viccelődött, hogy zsidókat öl meg és megeszi őket, a Kapitóliumot ostromlókról készült videókon tűnt föl. A Trump által föltüzelt szélsőjobboldali tömeg azt igyekezett megakadályozni, hogy a szenátus jóváhagyja Joe Biden elnökké választását. A Hale-Cusanelli ellen felhozott öt vádpont mindegyikében bűnösnek találták a májusi tárgyalásokon.

Az ítélet kihirdetésekor a bíró kijelentette, hogy cselekedeteit azon a végzetes napon „szexista, rasszista és antiszemita” meggyőződése diktálta. Amúgy egyetlen szervezett gyűlöletcsoportnak sem volt tagja.

Az esküdtszék előtt kinézetével és korábbi kijelentéseivel hívta föl magára a figyelmet, ám sikertelenül érvelt amellett, hogy mindez „ironikus humor”, amiben maga sem hisz. Mindehhez félig zsidó, félig pedig puerto ricói származásúnak mondta magát.

A New Jersey illetőségű vádlott őrizetben maradt a mostani tárgyalásig, mert a bíróság szerint fennállt a veszély, hogy támadást intéz a New Jersey-i zsidó közösség ellen.

Az ítélethozatalkor az ügyészek ismételten rámutattak náciszimpatizáns beállítottságára. A négy év letöltése után még három év felügyelet is vár rá, továbbá kötelezték 2000 dollár kártérítés megfizetésére.

„Jól megalapozott bizonyítékok támasztják alá, hogy Hale-Cusanelli a fehér felsőbbrendűség és náci szimpatizáns ideológiák híve, ezért üdvözölne lelkesen egy új polgárháborút. Ennek alapján a bíróság a tárgyalás előtt megállapította, hogy Hale-Cusanelli veszélyt jelent a közösségre” – írta Kathryn Fifield ügyész az ítélet kihirdetésekor.

JTA – Bassa László

 

Címkék:Capitolium ostroma

[popup][/popup]