Nagy Britannia: 48 helyszínen tüntettek Izrael ellen

Írta: Szombat - Rovat: Politika

48 helyszínen tomboltak az Izrael-ellenes tüntetők, a “Palesztin akciónap” keretében – azután, hogy Rishi Sunak miniszterelnök figyelmeztetett: „a demonstrációkat rendre eltérítik a szélsőségesek”.

A tüntetők több helyen az Izrael elpusztítására felhívó “a folyótól a tengerig” skandálták, dacolva a miniszterelnök aggodalmaival.

A londoni tüntetőkről készült felvételeken az látszik, hogy a Nelson-oszlop lábánál palesztin zászlókat lengettek és kiabáltak, miközben a rendőrök megpróbálták eltávolítani a csoportot.

A westminsteri rendőrség megerősítette, hogy 12 letartóztatás történt.

Más tüntetések célpontja a Barclays Bank volt, amelyet a radikális aktivisták azzal vádoltak, hogy “jelentős kapcsolatokat ápol fegyvergyártó vállalatokkal, amelyek fegyvereket és katonai technológiát szállítanak Izraelnek”.

A bank egyik Tottenham Court Road-i fiókja előtti tüntetésen rendőröket lehetett látni, akik emberi falat alkotva próbálják feltartóztatni a tüntetőket.

A szervezők szerint Angliában, Skóciában és Walesben 48 helyszínen tartottak további tüntetéseket a bank ellen.

A Konzervatív Párt vezetője pénteki beszédében közvetlenül az aktivistákhoz fordult. “Ne hagyják, hogy a szélsőségesek eltérítsék a felvonulásaikat” – mondta.

“Az elkövetkező hetekben lehetőségetek van megmutatni, hogy tudtok tisztességesen, békésen és a polgártársaitok iránti empátiával tiltakozni.

“Bizonyítsuk be, hogy ezek a szélsőségesek tévednek, és mutassuk meg nekik, hogy még ha nem is értünk egyet, a demokrácia védelmében egységesek vagyunk”.

A rendőrséget bírálatok érték, amiért a korábbi Izrael-ellenes gyűléseket biztosította.

Rendőrök védik Churchill szobrát

A volt belügyminiszter, Suella Braverman azzal vádolta a londoni rendőrséget, hogy “kedvenceiként védi a tüntetőket”.

A miniszterelnök pénteki beszédében arról beszélt, hogy a Hamász október 7-i támadásait követően “méreg” folyik Nagy-Britannia utcáin.

Sunak azt mondta, hogy “itthon vannak olyan erők, amelyek megpróbálnak minket szétszakítani”.

A Downing Streetről a nemzethez intézett beszédében így szólt: “Ami utcai tiltakozásnak indult, az megfélemlítésbe, fenyegetésekbe és előre megtervezett erőszakos cselekményekbe torkollott.

“Zsidó gyerekek félnek felvenni az iskolai egyenruhát, nehogy az felfedje identitásukat. Muszlim nőket bántalmaznak az utcán egy olyan terrorista csoport tettei miatt, amelyhez semmi közük.

“Most már maga a demokráciánk is célpont.”

A szélsőbaloldali, Hezbollahot éltető, korábban Szaddam Husszeinnel kapcsolatokat ápoló George Galloway győzelmét a rochdale-i időközi választásokon  Sunak “több mint aggasztónak” nevezte. „Gázáért győztünk” – mondta beszédében Galloway.

Sunak felháborítónak nevezte, hogy a tüntetők “önkormányzati üléseket és rendezvényeket rohamoztak meg. A képviselők nem érzik magukat biztonságban saját otthonukban. Régóta fennálló parlamenti hagyományokat kell megszakítani biztonsági aggályok miatt.”

Jewish Chronicle

[popup][/popup]