Moszlim „szolidaritási gyűrű” kanadai zsinagógák körül

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A pittsburghi zsinagóga elleni merénylet után, a szolidaritás jeléül Torontóban és néhány más kanadai városban „békegyűrűkkel” vették körül a zsinagógákat.

A Temple Emanuel zsinagóga North York városában november 2-án (Forrás: EHMI KALA EMBRACE ISLAMIC SOCIETY)

Péntek éjszaka és szombat reggel a torontói zsinagógák körül különböző vallású emberek kézen fogva álltak egymás mellett. Az esemény a Kanadai Muszlimok Nemzeti Tanácsa szervezte, a város számos mecsetjével karöltve.

Az “Islamic Institute of Toronto” tagjai a Beth Sholom zsinagóga előtt, York városában (Fotó: MAMOUN HASSAN/ISLAMIC INSTITUTE OF TORONTO)

Farhad Khadim, az Islamic Institute of Toronto (IIT) egyik alapítója és jelenlegi oktatási igazgatója az Ontario tartománybeli York városában lévő Beth Sholom zsinagógához vonult hitsorsosaival együtt. Visszaemlékezett arra, milyen sokkhatást váltott ki a muszlim közösségben és személy szerint benne a québeci mecset elleni, hat áldozatot követelő terrortámadás 2017-ben. Azt követően zsinagógák és keresztény templomok hívői alkottak védőgyűrűket a mecset körül, jelképesen biztosítva a békét és biztonságot imájukhoz. A mostani megmozdulás nem más, mint az akkori akció viszonzása. „Az élet szentségéről szól. Mert a Földön mindenkinek – tartozzon bármely felekezethez, vagy ne gyakoroljon semmilyen vallást – joga van a biztonsághoz. Bárhol: mecsetben, zsinagógában, vagy éjszakai mulatóhelyen. Az élet szent dolog.”

Khadim különösen érzékeny a terrortámadások túlélői iránt, mivel sógora az ikertornyok elleni terrortámadásban vesztette életét. „Azt szeretnénk, hogy tudják: mindig velük vagyunk.”

A Islamic Institute of Toronto tagjai a Beth Slolom zsinagóga előtt (Forrás: MAMOUN HASSAN/ISLAMIC INSTITUTE OF TORONTO)

Fehmi Kala az Embrace Islamic Society tagjaként a North York-i Temple Emanuelhez vonult. „A társadalom minden tagja szálljon szembe a gyűlöletbeszéddel és bármilyen erőszakos cselekménnyel. A hallgatás nem megoldás. Imádkozó emberek meggyilkolása egyben reményeinket is megöli, hogy békében és harmóniában élhetünk együtt egy sokféle vallásnak helyet adó multikulturális társadalomban.”

Az Imdadul Islamic Jama’at, az International Muslim Organization (IMO) és a TARIC Islamic Centre tagjai is ott voltak a Holy Blossom Temple körül. Joyce Fienberg, a pittsburghi áldozatok egyike az ottani, Kanada egyik legrégebbi, 6.500 tagot számláló közösségéhez tartozott. Esküvőjét itt tartották, bat micvájának emlékét fénykép őrzi a zsinagóga falán.

A mintegy 300 muszlim résztvevőt buszok szállították a zsinagógához, ahol keresztény hívők csatlakoztak hozzájuk. Az egyik aktivista, Osman Khan szerint, amint kiléptek a buszból, a borús időt követően hirtelen kiderült az ég: „olyan volt ez, mint egy áldás”.

Yael Splansky, a Holy Blossom Temple főrabbija felkérte Khant, hogy szóljon az egybegyűltekhez. „Mélyen meghatott ez a gesztus; az egyik legnagyobb megtiszteltetés ért életem során. A zsinagógát 1856-ban szentelték fel. Ilyen helyen, ennyi ember előtt beszélni egy ilyen pillanatban nem lehetett elfogódottság nélkül.”

Khannak különösen jól esett, hogy a tömegben sok gyermek és tizenéves volt. 15 éves leánya, aki nem kifejezetten korán kelő, ezúttal arra kérte apját, feltétlenül keltse föl, hogy ott lehessen a zsinagógában. Ő is mondott egy rövid beszédet.

„Muszlim hívők vagyunk, de leányom katolikus iskolába jár, és most szívesen látták a zsinagógában. Azt üzentük ma a fiataloknak: mi kezdeményeztük és indítottuk el a felekezetek közötti megértés folyamatát, de azt nektek és a további nemzedékeknek kell folytatni” – nyilatkozta Khan.

A Huffington Post cikke nyomán Bassa László

Címkék:békegyűrű, Pittsburgh, Toronto

[popup][/popup]