Moszlim delegáció Auschwitzban

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az American Jewish Committe (AJC) nevű befolyásos amerikai zsidó szervezet koordinálásával iszlám klerikusok küldöttsége járt az auschwitzi láger romjain létrehozott emlékhelyen, a Holokauszt Emléknapján.

Mohammad al-Issa vezeti az imádságot Auschwitz-Birkenauban, az emlékmű tövében 2020. január 23-án (Bartosz Sieflik/AFP via Getty Images)

A mekkai központú ún. Moszlim Világ Liga (Muslim World League) vezetője, Mohammed al-Issa, volt szaúdi igazságügy-miniszter volt a legfontosabb személyiség abban a delegációban, melynek tagjai moszlim vallási vezetők voltak egy egész sor iszlám országból.

Al-Issa, akiről úgy tudják, hogy Mohammed bin Salman trónörökössel közeli kapcsolatban áll, 2018-ban már látogatást tett a washingtoni Holokauszt Emlékmúzeumban és akkor azt írta, a moszlimok felelőssége, hogy jobban megismerjék a Holokauszt történetét.

A látogatás egy memorandum következménye volt. Ebben al-Issa, valamint az AJC elnöke, David Harris kötelezettséget vállaltak, hogy szervezeteik a moszlim-zsidó megbékélés, megértés és együttműködés érdekében fognak dolgozni, mindenfajta rasszizmus, szélsőség ellen.

Címkék:Auschwitz emlékhely, Mohammed al-Issa, moszlim delegáció

[popup][/popup]