Moszkvai zsinagóga elleni terrortámadást akadályoztak meg

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Megakadályoztak az orosz biztonsági szervek egy moszkvai zsinagóga elleni terrortámadást, a merényletre készülő közép-ázsiai származású személyt őrizetbe vételi kísérlet közben megölték – közölte csütörtökön az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB).

A moszkvai Korál zsinagóga belső tere (Képünk illusztráció)

Az FSZB szerint a merényletet a meg nem nevezett állampolgárságú támadó akkor készült elkövetni, amikor sokan gyűltek össze a zsidó templomban. A közlemény szerint a gyanúsított a hazájában akkor vette fel proaktív módon a kapcsolatot terrorista tevékenységben való részvételért elítélt személyekkel, amikor köztörvényesként a börtönbüntetését töltötte. Ezt követően elkezdte hirdetni “egy Oroszországban betiltott nemzetközi terrorszervezet ideológiáját”.

Miután tavaly novemberben szabadult, Oroszországba utazott. Moszkvában elkezdte felderíteni az egyik zsinagóga környékét és alkatrészeket vásárolt egy robbanószerkezethez. Az illető szerdán, az őrizetbe vételi kísérlet során fegyveres ellenállást tanúsított, ezért “viszonzott tűzzel semlegesítették”.

A tájékoztatás értelmében a terrorista lakóhelyén elvégzett házkutatás során a hatóságok egy használatra kész, rögtönzött robbanószerkezetet, valamint robbanóanyagokat találtak és foglaltak le – írja az MTI.

*

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) alig egy hónapja közölte, hogy megakadályozott egy moszkvai zsinagóga elleni támadást, amelyet egy Iszlám Állam nevű sejt tervezett – jelentették az orosz állami hírügynökségek.

A március 7-i híradás szerint a szervezet tagjai “terrorcselekményt terveztek elkövetni az egyik moszkvai zsidó vallási intézmény ellen” – idézte a RIA hírügynökség a jelentést. A támadók tüzet nyitottak a letartóztatási kísérlet során, és “a tüzet viszonozva semlegesítették őket” – írta akkor az FSZB.

Ugyancsak márciusban 137 áldozatot szedett az Iszlám Állam terrorszervezet tagjai elkövetett terrortámadás Moszkvában, egy koncertteremben és 145-en megsebesültek.

[popup][/popup]