Most már hivatalos: 18 közfinanszírozott New York-i jesiva nem tanít világi tárgyakat

Írta: Szombat - Rovat: Politika

New York City oktatási osztálya megállapította, hogy a városban működő 18 jesiva nem tesz eleget a világi oktatás terén elvárt követelményeknek. Ez a határozat mérföldkőnek számít a haszid iskolák és az őket forma szerint felügyelő városi hatóságok közötti huzavonában.

Az oktatási osztály pénteken a jesiváknak küldött levelei jelentik a fordulópontját annak a nyolc éve tartó nyomozásnak, amelyet a városi hatóságok folytatnak a nagy haszid közösségek körében. A világi oktatás szószólói éveken át érveltek a tarthatatlan helyzet ellen, a jesivák viszont nem voltak partnerek ebben a vitában. A most kiküldött levelek viszont arról tanúskodnak, hogy az oktatási osztály ténynek tekinti: az érintett iskolák nem tanítanak világi tárgyakat diákjaiknak.

A The New York Times szerint hét jesiváról, amelyek ellen nyomozást indítottak, megállapították, hogy megfelelnek a törvénynek. Esetükben New York állam oktatási osztályának meg kell erősítenie a vizsgálatok eredményeit.

Az oktatási osztály pénteken, közel sabbathoz küldte el a leveleket, és azok tartalmát nem hozták nyilvánosságra. Kettőt közülük a The City, egy New York-i hírekkel foglalkozó nonprofit hírszervezet tett közzé online.

A levelek arról tanúsodnak, hogy a nyomozó tisztviselők nem látták nyomát angol nyelvű oktatásnak 2019-es látogatásaik során. Végül a város tisztségviselői arra a következtetésre jutottak például a Yeshiva Bnei Shimon Yisroel of Sopron (sic), egy brooklyni Williamsburg-i fiúiskola „nem bizonyította, hogy olyan oktatást nyújt, amely megegyezik a New York-i iskolakörzet állami iskoláinak oktatásával” – áll a levélben. A levél szerint az iskola nem felel meg az oktatási követelményeknek a négy fő tantárgyban. Ezek az angol nyelv, matematika, tudomány és történelem/társadalomtudomány.

Az azonban továbbra sem világos, hogy az iskoláknak milyen következményekkel kell szembenézniük. A két közzétett levél arra kötelezi a szóban forgó jesivákat, hogy 60 napon belül készítsenek tervet, hogy a következő tanév végére elérjék a világi oktatással „lényegében egyenértékű” színvonalat. A két levél azonban nem említett további következményeket, ha ezeket a határidőket nem tartják be. Az év elején egy New York állami bíróság kimondta, hogy az állam oktatási osztályának nincs felhatalmazása arra, hogy bezárja az iskolákat, amennyiben azok nem biztosítanak világi oktatást.

Viszont megfoszthatják őket a közfinanszírozástól.

JTA

Címkék:Jesiva, világi oktatás

[popup][/popup]