New York Times: A haszid iskolákból angolul sem tudó, képzetlen diákok tömegei kerülnek ki

Írta: Szombat - Rovat: Politika

New York állam törvényhozói komoly aggodalmukat fejezték amiatt, hogy a vallásos magániskolákban elhanyagolják a világi alaptantárgyak oktatását. Ide értendő az angol nyelv, matematika, továbbá a természettudományos tárgyak és a történelem. Ez szöges ellentétben áll az állam törvényeivel. A jelenséggel a vasárnapi New York Times nagyszabású tényfeltáró cikkben foglalkozott.

Haszid zsidók Brooklynban (Forrás: Wikimedia commons)

„Számos haszid iskola teljesen kudarcot vallott” – jelentette ki Jerrold Nadler, a képviselőház jogi bizottságának elnöke, és hozzátette: „A kormányzat alapvető kötelessége, hogy minden gyermek – függetlenül attól, egyházi, magán vagy állami iskolában tanul – minőségi oktatásban részesüljön.” Nadler a képviselőház rangidős zsidó tagja, aki maga is jesivát végzett.

Kongresszusi képviselők és szenátorok, valamint NYC vezető tisztviselői sorra igyekeznek állást foglalni a kérdésben, tekintettel a közelgő időközi választásokra, ahol a demokraták és republikánusok szoros versenye várható. A téma különösen élesen vetődik föl Brooklyn haszidok által sűrűn lakott körzeteiben, például Williamsburgben. Itt azt is nehezményezik, hogy – a New York Times cikke szerint – számos iskolában alkalmaznak testi fenyítést.

Kathy Hochul az állam jelenlegi demokrata kormányzója egyelőre nem foglalt állást a kérdésben, ugyanis abban nem ő, hanem az Állami Kormányzótanács (State Board of Regents) az illetékes. Közeledik az ülés, amikor meghatározzák a minden iskolára, így a jesivákra is kötelező – a világi tárgyak oktatásáról szóló – új szabályokat.

Avi Schick, a haszid iskolákat képviselő ügyvéd arra emlékeztetett, hogy Ms. Hochul novemberi újraválasztására hatással lehet, hogyan az ügyben kötelezi el magát.

A zsidó Lee Zeldin, aki republikánus részről Hochul ellenfele lesz, védte az iskolákat és bírálta a Times cikkét. Szerinte az állami intézményeknek kell magukévá tenni a haszidok által képviselt értékeket, nem pedig fordítva.

Benine Hamdan, aki Brooklynban lesz a zsidó Goldman republikánus kihívója, az állami törvényhozást bírálta, úgymond az állami iskolákban a kritikai fajelméletet oktatják és a szexuális felvilágosítással törődnek. Más republikánusok szerint a kormányzat ne avatkozzon be a vallásos magánoktatásba, és a szülők mondják meg, mit tanuljanak gyermekeik.

New York államban hagyományosan erős volt a demokrata szavazóbázis, ám Trump elnöksége idején megerősödtek a republikánusok.

A NYT vasárnapi cikkében az áll, hogy Brooklynban és környékén (a Hudson alsó folyásánál) működő 100 haszid (kizárólag fiú) iskola csupán az elmúlt négy évben több mint egymilliárd dolláros állami támogatásban részesült. Ezekben naponta mintegy 90 percet oktatnak világi tárgyakat négyszer egy héten, kizárólag 8 és 12 év közötti fiúknak. Emiatt a világi tárgyakban különösen nagy a lemaradás; a szabvány tesztek kitöltése során a diákok 99%-a megbukott 2019-ben.

Eric Adams, New York City főpolgármestere hétfőn megígérte, hogy széleskörű vizsgálat indul az oktatás és fenyítések kivizsgálására. David Schwartz haszid képviselő szerint az iskolák rosszindulatú vádaskodás áldozatai.

A New York Times cikke szerint viszont a haszid vezetők – a haszidok egységes szavazási szokásainak segítségével – évek óta nyomást gyakoroltak az általuk megválasztott képviselőkre, és akadályozták a szabályozást.

*

A lap szerint az állami fellépés ismételten elmaradt vagy elszabotálták. Erre az alábbi példákat említi:

– 2015. július: Haszid vallási iskolák (jesivák) végzős diákjai panaszos levélben említették, hogy gyönge világi oktatásban részesültek. Bill de Blasio főpolgármester hivatala vizsgálatot indított az ügyben, azt azonban hamar fölfüggesztették, mert húzták-halasztották, és a jesivák részéről hiányzott az együttműködés.

– 2018. november: Az állam közzétette a megújított szabályzatot, amit a nem állami iskoláknak, így pl. a jesiváknak követni kell – határidőkkel, és szankciókkal kiegészítve. A haszid vezetők perre vitték az ügyet, és a bíróság 2019-ben hatályon kívül helyezte a szabályzatot.

– 2019. december: NYC vizsgálóbizottsága megállapította, hogy a de Blasio kabinet késlekedett az iskolákról szóló jelentéssel. Néhány nappal később közzétették, hogy a vizsgált 28 jesivából összesen kettő tett eleget a világi tárgyak oktatásáról szóló követelményeknek. A vizsgálat nem zárult le, a város keveset tett a folytatásért.

– 2022. szeptember: A New York Times cikke szerint számos iskolában a gyermekek a rendszeres alapfokú oktatáshoz sem jutottak hozzá. A lap szerint ez oda vezetett, hogy a kikerülő diákok a munkanélküliség és nyomor ördögi körében találják magukat. A lap szerint ugyanakkor ezek az intézmények az elmúlt négy évben több mint egymilliárd USD állami támogatásban részesültek.

A NYTimes cikke nyomán Bassa László

Címkék:haszid iskolák, jesivák, New York, New York állam, világi oktatás

[popup][/popup]