Moshe Kantor – Putyin oligarchája és az Európai Zsidó Kongresszus elnöke

Írta: Lázár György - Rovat: Politika

Minden tisztségéről lemondott Moshe Kantor, az Európai Zsidó Kongresszus (EZSK) elnöke. A Tel-Avivi Egyetemen is levették a nevét a 2010-ben létesített Kantor Központról és a Jad Vasem, vonakodva ugyan, de felfüggesztette vele az együttműködést.

Moshe Kantor

Kantor ellentmondásos személye körül már korábban is kérdések merültek fel, de mostani bukása nem csupán látványos, de zavarba ejtő is volt. Sokan méltatlannak találják a vele szemben indított eljárást, boszorkányüldözést kiáltanak, míg mások, főleg az Egyesült Államokban, úgy vélik, hogy már korábban távoznia kellett volna a közéletből.

Vjacselszlav Vlagyimirovics Kantor Moszkvában született 1953-ban. Mérnökként végzett a Szovjetunióban és 1981-ben doktorált is. Az orosz űrkutatási program egyik mérnöke volt, szakterülete az űrhajók vezérlőrendszerének tervezése.

A Szovjetunió összeomlása után egy telekommunikációs vállalatot vezet, majd az Orosz Felsőház, a Föderációs Tanács gazdasági szakértőjeként tevékenykedik. Az orosz műtrágyaipar, sokak szerint „rablóprivatizációja” során gyárak részvényeit vásárolja fel, és hamarosan az Acron csoport elnökeként, műtrágya-oligarcha és dollármilliárdos. Más orosz oligarchákhoz hasonlóan pénzével együtt elhagyta Oroszországot. Londonban telepszik le, brit állampolgárságot szerez és Izraelben is van háza.

Kantor hamarosan költekezéseivel és adományaival tűnik fel. Jelentős összegeket ad iskoláknak és a King Edward VII’s angol elitkórháznak is, ahol Erzsébet királynét kezelték. A kórház ma elhatárolódik tőle, nevét is eltüntették. Kantor 65-ik születésnapján 250 vendéget hív Olaszországba, ahol nem más, mint az amerikai énekes szupersztár, Katy Perry szórakoztatta vendégeit óriásgázsit bezsebelve. Kantor barátja, Tony Blair volt brit Munkáspárti miniszterelnök is ott volt; most látványosan, nyilatkozatban határolódott el tőle.

Kathy Perry és Moshe Kantor

Kantor jelentős összegeket áldoz zsidó ügyekre is, elsősorban az antiszemitizmus elleni küzdelemre. Az Európai Zsidó Kongresszus elnökeként állandóan utazik, és számos kitüntetést is kap. A Tel-Avivi Egyetem Kantor Központja rendszeresen közöl tanulmányokat a nyugat-európai antiszemitizmus drámai növekedéséről, miközben az orosz antiszemitizmust ritkán kifogásolják.

2018-ban Washingtonban robbant a bomba. Trump elnök pénzügyminisztériuma nyilvánosságra hozta az un. “Putyin listát” azokról az oligarchákról és politikusokról, akik az orosz elnök belső köréhez tartoznak. Összesen 96 oligarcha és 114 politikus neve szerepelt a listán. Ennek összeállítására az amerikai törvényhozás (CAATSA törvény) kötelezte a pénzügyminisztériumot, miután feltételezték, hogy Putyin körei beavatkoztak a 2016-os amerikai elnökválasztásba, és érdekeltek voltak az Ukrajna elleni akciókban is. Trump elnök, vonakodva ugyan, de aláírta a törvényt. Putyin elnök is tiltakozott, mert szerinte a lista nyilvánosságra hozatala sértette az ezen feltüntetett személyek jó hírét.

Kantor, mint az EZsK elnöke tárgyal Putyinnal 2016-ban

Vezető amerikai politikusok, köztük a rangidős Menendez szenátor, a Kongresszus külügyi bizottságának elnöke azonnali kemény lépéseket és szankciókat követelt. Az amerikai pénzügyminisztérium szerint számos oligarcha Putyin frontembere lehet, és feltételezték, hogy egyfajta gazdasági-politikai bűnszövetkezetet működtetnek. Az amerikai média gyakran a „Putyin-maffia” kifejezést használta. Néhány zsidó származású oligarcha is a listára került, köztük Kantor is, akinek közeli kapcsolatai Putyinnal ugyan nyilvánosak voltak, de ő tagadta, hogy „Putyin szövetségese” lenne.

Sokan feltételezték, hogy Trump jó kapcsolatokat fog kiépíteni az orosz elnökkel és az ügy elcsitul.

Nem így történt. Trump elnök nem vonta vissza a listát, sőt, ő volt az, aki kezdeményezte az orosz-ellenes szankciók első sorozatát. Biden elnök ezt folytatva idén április 28-án konkrét lépéseket jelentett be Putyin oligarchái ellen. A Fehér Ház ekkor már „kleptokráciát” (Russian kleptocracy) emlegetett.

Az oligarchák számláit befagyasztották, jachtjaikat, ingatlanaikat lefoglalták. Izraelben Lapid külügyminiszter már februárban figyelmeztette minisztertársait, hogy nem segíthetik az izraeli állampolgárságot szerzett oligarchákat, és nem nézik jó szemmel az ott tartózkodókat sem.

Kantor az EZsK elnökeként a pápának ad át egy ajándékot

Nem kis meghökkenést keltett, amikor a portugál hatóságok letartóztatták Porto város rabbiját, egy bizonyos Daniel Litvakot, aki hamis dokumentumok alapján próbált állampolgárságot szerezni Roman Abramovicsnak, egy másik zsidó származású oligarchának.

Kantor is bajba került. Először az angol hatóságok szankcionálták, majd a franciák értékes festményeit foglalták le. A Jad Vasem korábban levélben méltatta Kantor anyagi támogatását, de ők is szakítottak vele. A Ronald Lauder vezette Zsidó Világkongresszus rövid közleményben jelentette be, hogy mivel Kantor ellen eljárás folyik, semmilyen tisztséget nem viselhet a szervezetnél és lemondását tudomásul vették.

Hajsza indult Putyin oligarchái ellen. Még a távoli Fiji szigetén „parkoló” oligarcha yachtot is a lefoglalás veszélye fenyegeti. Ha az oligarchák visszatérnének Oroszországba, ott is bizonytalan sors várhat rájuk. Az utóbbi hónapokban legalább 5 prominens orosz üzletember követett el „öngyilkosságot”, tisztázatlan körülmények között.

Moshe Kantor az Európai Zsidó Kongresszus vezetőivel Budapesten, Orbán Viktor miniszterelnök dolgozószobájában. A képen Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke, Orbán Viktor, valamint Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója (Fotó: Ritter Doron)

Magyar vonatkozása is van a Kantor-ügynek. Kantor jó kapcsolatokat ápolt a magyar kormánnyal, és amikor az EU feketelistára kívánta tenni, Magyarország Ausztriával együtt fenntartásait fejezte ki. Két oligarcha, Moshe Kantor és German Gref szankcionálását próbálták megakadályozni, de végül engedtek EU-beli kollégáik nyomásának.

Címkék:Európai Zsidó Kongresszus, Moshe Kantor, oligarchák, Vlagyimir Putyin

[popup][/popup]