Minden ötödik amerikai fiatal szerint a holokauszt csupán mítosz

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

Egy felmérés szerint a 18 és 29 év közötti amerikaiak egyötöde úgy véli, hogy a holokauszt csupán mítosz – derül ki az Economist/YouGov új felméréséből.

Palesztinpárti nőtüntetés egy amerikai egyetemen

A felmérés december 2. és december 5. között készült, és egyebek mellett azt vizsgálta, hogy az amerikai állampolgárok mit gondolnak Izraelről, a zsidóságról és a holokausztról.

A “holokauszt egy mítosz” állításra a 18 és 29 év közötti résztvevők 20 százaléka válaszolt úgy, hogy egyetért vele, további 30 százalék pedig azt mondta, hogy nem foglal állást.

Ehhez képest a 30-44 év közöttiek 8 százaléka értett egyet az állítással, a 45-64 éveseknek pedig 2 százaléka. A megkérdezett 65 év felettiek közül azonban senki nem értett egyet az állítással, és mindössze 2% mondta azt, hogy nem foglal állást.

Összességében az amerikaiak 7%-a hisz abban, hogy a holokauszt mítosz.

A felmérés más részében arra a kérdésre, hogy szerintük antiszemitizmus-e tagadni, hogy a holokauszt megtörtént, a 18-29 éves korosztály 17%-a válaszolta azt, hogy nem antiszemita, további 37% pedig azt, hogy nem biztos benne.

Hasonlóképpen, a 18-29 évesek 23%-a mondta azt, hogy egyetért az állítással miszerint : “A holokausztot eltúlozták”, 26% pedig azt mondta, hogy nem foglal állást.

A felmérés amellett, hogy rávilágított a holokauszttagadás tendenciáira az Egyesült Államokban, megkérdezte a résztvevőket a mai amerikai zsidósággal kapcsolatos nézeteikről is.

Arra a kérdésre, hogy egyetértenek-e azzal a kijelentéssel, hogy “a zsidóknak túl nagy hatalmuk van Amerikában”, a válaszadók 16%-a mondta azt, hogy egyetért, 51%-uk azt, hogy nem ért egyet, 33%-uk pedig azt, hogy sem egyetért, sem nem ért egyet.

A kérdésre adott válaszokat korcsoportonként vizsgálva a felmérésből kiderült, hogy a 18-29 évesek 28%-a ért egyet azzal, hogy a zsidóknak túl nagy hatalmuk van. Ezzel a 30-44 évesek 19%-a, a 45-64 évesek 12%-a, a 65 év felettiek 6%-a értett egyet.

A kutatók, még több antiszemita sztereotípia elfogadottságát is vizsgálták, mint például
– “a zsidóknak túl nagy hatalmuk van Amerikában”, “
– az embereknek bojkottálniuk kellene az izraeli árukat és termékeket”,
– “Izrael saját céljaira használja ki a holokauszt áldozatait”,
– “Izrael túl nagy befolyással rendelkezik a globális ügyek felett”
– “az izraeliek érdekei ellentétben állnak a világ többi részének érdekeivel”.

Ezekre a sztereotípiákra a legfiatalabb korosztály minden más csoportnál nagyobb arányban válaszolt igenlően.

Jelenet egy kaliforniai egyetemen (UCLA)

Ennek a korcsoportnak jelentős része úgy vélte továbbá, hogy Izrael apartheid állam (32%), és hogy Izrael szándékosan próbálja kiirtani a palesztin lakosságot (40%). Ezek az arányok ismét magasabbak voltak, mint bármely más, a felmérés során figyelembe vett csoportban.

Emellett a legfiatalabb korosztályban a többi csoportnál is kisebb volt azoknak az aránya, akik egyetértettek azzal, hogy az amerikai zsidók pozitívan járulnak hozzá az amerikai társadalomhoz (52%).

AZ iskolai végzettség mintha nem befolyásolnák a kérdésre adott választ. A kutatás szerint a holokausztot mítosznak tartó válaszadók aránya minden iskolai végzettségi szinten hasonló.

Bár a fiatal amerikaiak nézetei a legijesztőbbek, az antiszemitizmus más demográfiai csoportokban is felüti a fejét. A felmérése szerint a fekete bőrűek 27%-a és a spanyolajkúak 19%-a véli úgy, hogy a zsidóknak túl nagy hatalmuk van Amerikában, míg a fehér bőrűek 13%-a gondolja így.

Az Ebensee-i koncentrációs tábor foglyai a felszabaduls után (Forrás: Wikipedia)

Economist – jég

Címkék:felmérés

[popup][/popup]