Mein Kampf, kritikai kiadás

Írta: Mika Klára - Rovat: Politika, Történelem

Már a megjelenés napján elkapkodták.

RTEmagicC_Hitler_Cover_2.jpg

70 év után 2016. január elsejével megszűnt a Mein Kampf, Hitler 1945 után betiltott könyvének jogi védettsége. A szerzői jogokat a bajor kormány birtokolta, ezek lejáratával a második világháború óta első ízben bárki újra kiadhatta Hitler hírhedt irományát. Az új kiadásra azonban szerencsére antifasiszta szellemben került sor Németországban, “Hitler, Mein Kampf: Kritikai kiadás” címmel.

Mi több, a Német Pedagógusok Szövetsége és a szociáldemokraták indítványozták a könyv felvételét a nemzeti tantervbe. Céljuk és elgondolásuk szerint a középiskolások számára kötelezővé téve Hitler – kiegészítő magyarázatokkal ellátott – antiszemita irományát, megelőzhetnék a fasiszta eszmék terjedését.

A könyv megjelenése alkalmából tartott sajtótájékoztatón a kiadó – a német Kortárs Történelmi Intézet – igazgatója, Andreas Wirschig arról számolt be, hogy a náci vezér jegyzetekkel ellátott, mintegy 2000 oldalas művére eddig 15 ezer megrendelést kaptak, ami a piacra dobott 4000 példány csaknem négyszerese. Máris igény mutatkozik továbbá az angol, francia és olasz nyelvű fordításra.

A Mein Kampf (magyarul: Harcom) újra kiadása körül megoszlanak a vélemények. Míg egyes zsidó szervezetek felkarolták a kritikai magyarázatokkal ellátott verziót, mások élesen támadták azt.

A Müncheni Kortárs Történelmi Intézet hangsúlyozta, hogy az új kiadás megjelentetésével a kritikai elemzést nélkülöző verziók megelőzése volt a céljuk, s remélik, hogy az új kiadással hozzájárulhatnak a könyv körüli kultusz lerombolásához.

A Reuters szerint 1945 előtt Hitler könyvéből 12 millió példányt adtak el Németországban.  .

Forrás: JTA

Címkék:Mein Kampf

[popup][/popup]