“Megtagadja a Tórát… elárulja a prófétákat” – vádolja a Mazsihisz rabbija az EMIH rabbiját

Írta: Szombat - Rovat: Belpolitika, Politika

Köves Slomót, az EMIH vezető rabbiját éles kritikák érték, mert támogatólag szerepelt egy Fidesz-KDNP-s politikus szórólapján. A Mazsihisz vezető rabbija, Radnóti Zoltán azzal vádolja Kövest, hogy “elárulja a Tórát és a prófétákat” és “megtagadja a Tórát”.

Radnóti Zoltán

Köves részben már önkritikát gyakorolt, bár mentegetve szerepvállalását, próbált érvelni álláspontja mellett:

“Mint zsidó vezető kötelességem minden olyan politikussal és demokratikus politikai párttal keresni az együttműködést, akik segítik a zsidó hitélet és oktatás ügyét (…) Erről szólt ez a támogatás, de ha ez a kampányba való beszállásként értelmeződött, akkor lehet hogy hiba volt, ezért elnézést.” (…) egy egyházi vezető – ha hite értékeit akarja hirdetni, kénytelen kilépni a templom falai közül és – a kölcsönös értékek és érdekek mentén – szövetségeseket keresni az általa fontosnak tartott ügyek érdekében. Vannak, akik a konkrét pártpolitizálásig is elmentek ennek érdekében, mint például (az áldott emlékű) Raj Tamás, Donáth László vagy Iványi Gábor, akik konkrét pártpolitikában vállaltak részt egy adott történelmi időszakban.”

Köves vitatható álláspontja kapcsán a Mazsihisz rabbitestületének elnöke, Radnóti Zoltán is megszólalt, hogy erkölcsi és vallási leckében részesítse kollégáját:

“Mintha kinyitotta volna kapuit a lelkedben a régen halott Állami Egyházügyi Hivatal. Mintha legyőzött, tőrbe csalt volna a múlt. Miközben a Mazsihisz, amelynek hatásos, munkára serkentő kihívója voltál, lassan megszabadult a múltjától, elszakadt attól, hogy a régen erős baloldali–liberális pártszövetséghez, főleg az MSZP-hez bekötött segédcsapat legyen, a szerepek észrevétlenül megcserélődtek.

Barátom, te mostanra minden rosszat megtanultál a múltbeli Mazsihisztól, és még túl is tettél rajta. Hiszen még az a „régi Mazsihisz” sem lépett be nyíltan egy politikai párt csatlósai közé. Még a „régi Mazsihisz” sem árulta el régebben olyan nyíltan Isten ügyét, mint most te. (…) Tudod, hogy egy rabbinak a napi hatalmi harcokhoz nem lehet köze. Tudod, hogy aki rabbiként szerzett tekintélyét „földi” hatalmi érdekek szolgálatába állítja, az elárulja a Tórát és a prófétákat, akik megvetették a materiális, földi hatalmat. Aki vezető rabbiként – szörnyű leírni is – választási szórólaphoz képes adni a nevét (és ezáltal a közössége nevét), a támogatását (és ezáltal a közössége támogatását), az szerintem megtagadja a Tórát, amelynek első számú tanítása, hogy minden hatalom Istené, és minden földi hatalom csak ennek szolgálata lehet” – fogalmaz írásában a Mazsihisz rabbitestületének elnöke.

[popup][/popup]