Mégsem megy az izraeli szerb nagykövetség Jeruzsálembe?

Írta: Szombat - Rovat: Külpolitika, Politika

Egyelőre nem született végleges döntés arról, hogy Szerbia izraeli nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe költöztessék, minden attól függ, hogyan viszonyul Izrael Koszovó függetlenségének kérdéséhez – jelentette ki Suzana Vasiljevic, a szerb államfő médiatanácsosa a belgrádi Prva Televízióban szerdán.

Aleksandr Vucic és Donald Trump a fehér Házban (Fotó: AP / Evan Vucci)

Hozzátette: Aleksandar Vucic washingtoni látogatásakor nem született erről végleges döntés, semmi erre vonatkozó dokumentumot nem írtak még alá. Hozzátette: a koszovói fél megállapodásában szerepel a nagykövetségre vonatkozó kitétel, de Szerbiáéban nem.

Múlt pénteken, Donald Trump amerikai elnök, Aleksandar Vucic szerb államfővel és Avdullah Hoti koszovói miniszterelnökkel történő megbeszélést követő sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Belgrád – összhangban az amerikai politikával – szintén áthelyezi izraeli nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe.

Ezt követően az internetre is felkerültek azok a dokumentumok, amelyeket a felek aláírtak. Az Aleksandar Vucic szerb államfő kézjegyével ellátott dokumentum utolsó pontjaként olvasható, Belgrád egyetért azzal, hogy kereskedelmi irodát és külügyi irodát nyisson Jeruzsálemben szeptember 20-ig, valamint hogy nagykövetségét 2021. július 1-ig Jeruzsálembe költöztesse.

A szerb sajtóban szerdán jelent meg a hír meg nem nevezett, kormányközeli forrásra hivatkozva, miszerint ha Izrael elismeri Koszovó függetlenségét, akkor Szerbia biztosan nem költözteti Jeruzsálembe a nagykövetségét.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, amit Belgrád azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját, déli tartományának tekinti a többségében albánok lakta területet. Belgrád az utóbbi években megtett mindent, hogy akadályozza Koszovó felvételét a nemzetközi szervezetekbe. A Washingtonban a múlt pénteken aláírt dokumentumok értelmében Koszovó vállalta, hogy egy évig felfüggeszti felvételi kérelmeit a nemzetközi szervezetekbe, Szerbia pedig egy évig nem lobbizik Koszovó felvétele ellen. (MTI)

[popup][/popup]