Meglepő kanadai búcsúvacsora

Írta: Lázár György - Rovat: Politika, Vélemény

Őszintén meglepett az a búcsúvacsora, amelyet még június végén az ottawai magyar nagykövetség rendezett Ronen Hoffman, Izrael kanadai nagykövete tiszteletére.

A vacsora résztvevői, balszélen Varnus Xaver

A magyar nagykövet, Vass-Salazar Mária, elköszönt az izraeli diplomatától és ajándékként átadta Klein Rudolf: Zsinagógák Magyarországon 1782-1918 című könyvét. A vacsorán megjelent Irwin Cotler, volt képviselő és egykori kanadai Igazságügyi Miniszter is, aki most Kanada holokausztoktatással és antiszemitizmussal foglalkozó különmegbízottja. Ott volt Michael Modaver, aki korábban Kanada Legfelsőbb Bíróságának bírája volt, sőt, meghívták Varnus Xaver orgonaművészt is.

Ronen Hoffman és Vass-Salazar Mária

Baráti és közeli a kapcsolat Orbán Viktor magyar és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök között, hasonló ideológiákat képviselnek, így nem volt meglepő hogy baráti vacsorán búcsúztatta a magyar diplomácia az izraeli kormány képviselőjét.

Hogy miért tartom akkor meglepőnek ezt a rendezvényt?

Mert – a még Jair Lapid által kinevezett – Hoffman nagykövet éppenséggel hadban áll a Netanjahu-kormánnyal. Nem kis meglepetést okozva, Hoffman még januárban bejelentette, hogy lerövidíti szolgálati idejét, nem hajlandó tovább képviselni a szélsőjobboldali Netanjahu kormányt.

Nincs egyedül. Izrael franciaországi nagykövete, Yael German, már korábban lemondott. hasonló okokból.

Vass-Salazar nagykövet ajándéka Hoffman nagykövetnek

Fordulat lenne ez búcsúvacsora a magyar Izrael politikában? Ezután a Netanjahu ellenes izraeli politikusokat is fogja támogatni az Orbán kormány?  Nem hinném.

Párizsban nem rendezett búcsúvacsorát a magyar nagykövetség.

 

Címkék:Irwin Kotler, Ronen Hoffman, Vass-Salazar Mária, Xaver Varnus

[popup][/popup]