„Megkérdeztem tőlük: Ti tényleg elhiszitek azt, amit a stadionban énekeltek?”

Írta: Szombat - Rovat: Politika, Sport

Kubatov Gábor, a Ferencváros elnöke az Israel Hayom napilapnak nyilatkozott. Elmondása szerint az antiszemitizmus és az erőszak elleni küzdelemben a legfontosabb „a becsületesség volt. Nem az történt, hogy kifelé hirdetünk valamit, miközben odakacsintunk a szurkolóknak, hogy minden mehet tovább a régiben. Amit mondtam, komolyan gondoltam, és végig ahhoz ragaszkodtam.”

Ferencvárosi ultrák akcióznak 2017-ben a DVSC elleni mérkőzésen (Forrás: Youtube)

„Még egy évtizede az olyan dalok éneklése, mint „Indul a vonat Auschwitzba” vagy színes bőrű játékosok majmokként gúnyolása mindennaposnak számítottak stadionunk lelátóin, de aztán elhatároztuk, hogy véget vetünk ennek. Először szép szóval igyekeztem meggyőzni az ultrákat, de amikor kiderült, hogy ez nem működik, intézkedni kezdtünk. Ez az egyetlen módja annak, hogy legyőzzük a rasszizmust” – nyilatkozta Kubatov egy tel-avivi szálló halljában az izraeli lap újságírójának.

Kubatov azért érkezett Izraelbe, hogy elérje Tóth-Potya Istvánnak, az FTC legendás játékosának (később edzőjének) Jad Vasem kitüntetését. A Világ Igaza címet azért tartják méltányosnak számára, mert Tóth a vészkorszakban számos zsidó életet mentett meg, amiért 1945. február 6-án a Gestapo kivégezte. „Miközben harcot vívtam a rasszizmussal, erre nem gondoltam. De most valami megváltozott a klub körül, egészen más a légkör. A tetovált és bőrfejű ultrák most azt mondják: ’ő a mi hősünk’. Kemény munkába került, míg eddig eljutottunk.”

A kétezres évek elején, amikor az egykor híres magyar futball igyekezett erőre kapni, a Ferencváros ultrái mással voltak elfoglalva. A brit Millwall két szurkolóját megkéselték, egy ellenfél edzőjét megverték, és mindeközben zsidó és fekete játékosokat ócsároltak. Ez súlyos gazdasági károkat is okozott a klubnak, mert nem tudtak tehetséges játékosokat leigazolni, a stadionban pedig futballhuligánok vették át az uralmat.

Kubatov szép szóval igyekezett meggyőzni a kemény mag képviselőit, de nem járt sikerrel.

“Amikor hallottam ezeket a rasszista énekeket, összeszedtem a legkeményebb szurkolóinkat, és megpróbáltam beszélni velük. Megkérdeztem őket: “Ti tényleg elhiszitek azt, amit a stadionban énekeltek?” Erre mindannyian felemelték a kezüket. Megértettem, hogy ezen a problémán rábeszéléssel nem fogok sokat változtatni.”

Kubatovot ezután személyesen is zaklatták. Otthona előtt tüntettek, gyermekeit fenyegették, miután a legádázabb szurkolóktól megtagadták a belépést az új stadionba. Ezek válaszul a stadion előtt azokat inzultálták, akiknek volt belépőjegyük.

Az antiszemitizmus és erőszak elleni küzdelemben a legfontosabb „a tisztességesség volt. Nem az történt, hogy kifelé hirdetünk valamit, miközben odakacsintunk a szurkolóknak, hogy minden mehet tovább a régiben. Amit mondtam, komolyan gondoltam, és végig ahhoz ragaszkodtam. Ezt tanácsolnám a hasonló gondokkal küszködő kluboknak. Végül is győztünk, de még nem értünk a folyamat végére, és állandóan ébernek kell lennünk” – mondja Kubatov.

A magyar nemzeti válogatott hasonló problémákkal néz szembe. Szereplése sikeresnek volt mondható a 2020. Európa bajnokságon, de nem sikerült kijutnia a jövő évi világbajnokságra. A Ferencváros ultrái megjelentek a válogatott meccseken, és az angolok elleni mérkőzésen tanúsított viselkedés miatt két meccset üres nézőtér előtt kellett lejátszani a Puskás Ferenc Stadionban.

A Ferencváros hatalmas klub. 32 olimpiai éremszerzőt adott a magyar sportnak; a csapatsportok közül erős férfi és női vízilabdában, kézilabdában; több ezer embert foglalkoztat. A szurkolótábor azonban nem bocsátja meg a focistáknak, ha a csapat nem nyeri meg a nemzeti bajnokságot. Eddig 30 bajnoki címet mondhatnak magukénak. „A második hely kudarcnak számít” – mondja Kubatov. „Vannak moszlim játékosaink és szeretnénk leigazolni izraeli futballistát. Megkérdeztem őket, problémát jelentene ez? Nem is értették miről beszélek, ez annyira nem jellemző a sportolókra.” Múlt évben felvetődött Dor Peretz, a Maccabi Tel Aviv középpályásának leigazolása, ő azonban inkább az olasz Venezia cserepadját választotta, pedig a Fradi az Európa Ligában szerepel.

Israel HaYom – Bassa László

Címkék:Ferencváros, rasszizmus, ultrák

[popup][/popup]