Meghalt Yitzhak Yifat, a világhírű fotón látható katona

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Dr. Yitzhak (Itzik) Yifat, egyike volt annak a három ejtőernyősnek, akik a Nyugati Falnál 1967-ben készült ikonikus fotón szerepeltek. Vasárnap helyezik örök nyugalomra szülővárosában, az Ashkelon melletti Ge’a-ban.

A három ejtőernyős 1967-ben

Rubinger fotója, amelyen a három ejtőernyős néma áhítattal áll a visszafoglalt Nyugati Fal előtt, Izrael történelmének egyik legjelentősebb pillanatát örökíti meg. Az akkor 24 éves Yifat a képen középen látható, bajtársai – Tzion Karasenti és Chaim Oshri – között.

Yifat a háború után nőgyógyász lett, és Kiryat Malachiban, majd később Ge’a-ban élt. 2017-ben a 12-es csatornának elmondta: “A háború után a szomszédom, aki új bevándorló volt Lengyelországból, átrohant hozzám, hogy megmutassa, a fényképem benne van a lengyel újságokban. Meg voltam döbbenve.”

A három ejtőernyős 50 évvel később

“Valóban az izraeli erő szimbólumává váltunk” – mondta. Yifatnak ugyanakkor voltak aggályai a háború eredményeivel kapcsolatban, amely a palesztinok feletti évtizedes izraeli katonai uralomhoz vezetett. “Van valami, amiért a képet Izrael Állam tragédiája kezdetének nevezhetjük” – mondta Yifat a pillanat Karasentivel és Oshrival való újrajátszása során. “Nem hiszem, hogy egy másik nemzet felett kellene uralkodnunk.” “Hogyan mondhatod ezt izraeliként, aki azért harcolt, amire 2000 évig vágyakoztunk?” ­ vágott vissza bajtársa, Karasenti. “Mi hoztuk vissza a zsidó nép szívét erre a földre!”

“Mit mondjak az unokáimnak? Hogy minden évben háború lesz?” – válaszolta Yifat. Politikai nézeteltéréseik ellenére a három férfi azt mondta, hogy az évek során szoros barátok maradtak. Yifatot három lánya és 10 unokája gyászolja.

ToI

Címkék:Hatnapos Háború, Yitzhak Yifat

[popup][/popup]