Még egyszer a melegek „átneveléséről”

Írta: Szombat - Rovat: Politika, Technika - tudomány

Rafi Pretz oktatási miniszter pontosította a melegek “átnevelése” kapcsán tett kijelentését. Izraeli ortodox körökben ez elfogadott gyakorlat, miközben a szakmai szervezetek szerint az ilyen terápia valójában inkább ártalmas.

Vallásos felvonuló a jeruzsálemi meleg büszkeség napján2014-ben ( (Fotó: Hadas Parush/ Flash90)

Miután úgy nyilatkozott, hogy lehetségesnek tartja a homoszexuális hajlamú emberek átnevelését, Rafi Peretz oktatási miniszter dühödt támadások középpontjába került. Nemcsak a melegjogi szervezetek, hanem saját minisztertársa, sőt a kormányfő is bírálta őt és elhatárolódtak szavaitól.

A bírálatok hatására Rafi Peretz pontosította mondandóját.

  1. „Soha nem mondtam, hogy gyerekeket konverziós terápiára kéne küldeni.
  2. Nevelőként eltöltött éveim során találkoztam olyan tanulókkal, akik elkeseredettek voltak szexuális orientációjuk miatt és úgy döntöttek, hogy szakemberek segítségével megpróbálnak megváltozni. Amit az interjúban mondtam, az hasonló esetekből szerzett tapasztalatokon alapult.
  3. Az oktatási rendszer irányításom alatt továbbra is minden izraeli gyereket befogad, szexuális orientációjuktól függetlenül. Ezt már az interjúban is világossá tettem.”

A Times of Israel,0 baloldali lapokból (Haaretz, Ynetnews) átvett példák alapján arra a következtetésre jut, hogy az átnevelési technikák nem csupán tudománytalanok, hanem veszélyesek is. Az ilyenfajta technikákat Izraelben nem javasolják, noha nem is tiltják és egyes konzervatív és ortodox körökben elfogadott gyakorlat.

A nagy egészségügyi szervezetek tudománytalannak tekintik azt a felfogást, mely szerint a homoszexualitás mentális betegség lenne.

„Meg akartam változni, mert ezt tanították nekem és azt hittem, hogy ezt kell tennem. Melegnek lenni tilalmas, olyannak kell lennem, mint mindenki másnak. Azt gondoltam, ez a helyes” – nyilatkozta egy Nadav Schwartz nevű férfi a Walla hírportálnak. Schwartz elmondta, hogy a „terapeuta”, aki kezelte őt, valójában egy szexuális bűnöző volt, aki visszaélt a gondjára bízott fiatalokkal és szexuális kapcsolatot létesített velük. Később ezért vádat is emeltek ellene. „Azt mondta nekem, hogy az apám miatt lettem homoszexuális, és ha sikerül kideríteni, mit tett velem az apám, akkor rendbe jövök” – emlékezett Schwartz.

Egy másik, 28 éves férfi, akit csak N. néven említ a Haaretz, elmondta, hogy őt középiskolás korában küldték terápiára a szülei és a jesiva rabbija. A terapeuta arra bíztatta, hogy nézzen heteroszexuális pornót és közben maszturbáljon. A rabbi szerint ilyen körülmények között a pornó megengedett, sőt micva egy magasabb cél érdekében. A terapeuta önbüntető rítusokra is bátorította őt, aminek következtében N. egyre súlyosabban bántalmazta magát, míg végül kórházba kellett utalni. Felnőtt korában N. megpróbálta megkeresni az okleveles pszichológusként bemutatkozó terapeutát, de nem talált a nyomára.

A lap még több hasonló esetet is idéz: a terápia hatása náluk is az lett, hogy az ily módon kezelt fiatalok hajlama nem változott, viszont egyre erősebb bűntudatot éreztek és öngyilkossági gondolataik támadtak.

Izraelben 20-30 okleveles pszichológus és szociális munkás van, aki ilyen átnevelő kezelést folytat, továbbá 50, oklevéllel nem rendelkező terapeuta. Szolgáltatásaik iránt nagy az igény az ortodox közösségekben, ahol a házasság, család, gyerek alapvető érték.

Az Izraeli Pszichológusok Szövetsége 2011-ben – amerikai szakmai szervezetekhez hasonlóan – úgy foglalt állást, hogy az átnevelő technikák hatékonysága nem bizonyított, viszont erősíthetik a szorongást, depressziót és öngyilkossági hajlamot. A szervezet azonban tudomásul vette az átnevelést folytató terapeuták állásfoglalását is, mely szerint a politikai korrektség következtében az átnevelés hatékonyságát vizsgáló kutatásoknak nincs esélyük pénzügyi támogatásra és publikációra.

2015 óta a Kneszet többször megpróbálta törvényben megtiltani az ilyen technikákat, de az ortodox pártok ezt mindannyiszor megakadályozták.

 

Címkék:átnevelés, homoszexualitás, Rafi Peretz, Ultraortodoxia

[popup][/popup]