Még egyszer a halott gyerekekről

Írta: Gadó János - Rovat: Politika

Az izraeliek az élő, a hamaszosok a halott gyerekeket szeretik

Daniel Tragerman 1

Daniel Tragerman, a gázai harcok első izraeli gyerekáldozata

Néhány napja a Hamasz – saját felfogása szerint – komoly sikert könyvelhetett el: egy kibucba csapódó aknagránát megölt egy négyéves izraeli kisfiút, Daniel Tragermant. A kibuc a gázai határ közelében volt, a lövedék pár másodperc alatt becsapódott, s a családnak nem volt ideje minden gyereket az óvóhelyre menekíteni.

Daniel az első izraeli gyerek, akik a mostani gázai harcok áldozatául esett. Palesztin oldalon a halott gyerekek száma már százas nagyságrendű – még akkor is, ha a Hamasz e témájú közleményeinek nyilván felnagyítják a számokat.

Lapunk hasábjain már sokszor elmondtuk, hogy a két harcoló fél között nincsen morális egyensúly: míg Izraelben katonák védik a civil lakosságát, addig Gázában civilekkel bástyázzák körül az aknavetőket és rakétakilövőket. Míg Izrael a gázai katonai célpontokat támadja, addig a Hamasz rakétáival világosan az izraeli civil lakosságot veszi célba.

Az iszlámisták gyakran hangoztatott, megfélemlítő üzenete éppen ez: amennyire szeretitek ti az életet, annyira szeretjük mi a halált. (A magukét is, de még inkább az izraeliekét – tehetjük hozzá).

A halálkultusz eléri az egészen zsenge korú gyerekeket is: már a gázai óvodásoknak is azt tanítják, hogy a sahid, az iszlám hitért elpusztuló mártír a legdicsőbb pályafutás.

hamas11 frontpagemagecom

Legdrágább kincsünk, a gyermek

Mindezt rendszeresen elmondjuk, mint ahogy elhangzik más zsidó fórumokon is, de ez a szélesebb közvéleményre nem hat: a közönség túlnyomó többsége itthon és külföldön a halott palesztin gyerekeket és az izraeli katonákat látja a tévéhíradóban és értékítéletét erre alapozza.

Lehet erről újat mondani? Próbáljuk meg.

A meggyilkolt Daniel Tragermanról közzétettek néhány fényképet. Az egyiken Daniel egy nála is magasabb lego-építmény mellett áll: a négyéves gyerek nyilvánvalóan büszke, hogy ilyen hatalmas tornyot épített, s a szülők/rokonok e fényképpel fejezték ki azonosulásukat a gyerek örömével. Olyasféle kép ez, amit családi albumokból mindannyian ismerünk: a felvételről a gyerek iránti szeretetet tükröződik.

Az élő gyerek iránti szeretet.

A palesztin gyerekáldozatok képei másról szólnak: a halott gyerek iránti szeretetről. A gyerekholttestek mutogatásának palesztin oldalon kialakultak a stabil rituáléi: a sebektől éktelenkedő holttestet ordító-jajgató hozzátartozók hurcolják végig az utcákon. Elsőosztályú téma a fotósoknak és operatőröknek.

Az izraeliek a halott gyereket nem mutatják.

A palesztinok az élő gyereket nem mutatják.

A véres gyerektetemek látványa a gázai harcok kezdete óta mindennapi kenyerünk, de egyetlen olyan esetre sem emlékszem, amikor korábbi fotókat mutogatták volna, mondván: nézzétek, milyen aranyos gyerek volt!

A palesztin propagandában semmi nyoma annak, hogy ezeket a gyerekeket életükben szerették. Akkor lesznek először fontosak, amikor már meg vannak halva.

dead child

2012 november 16. Ismail Haniye gázai és Hisham Kandil (azóta megbuktatott) egyiptomi miniszterelnök halott gyereket csókolgat egy sajtótájékoztatón. (Fotó: MAHMUD HAMS/AFP/GETTY IMAGES)

Mert hiszen a nemzetközi média – ha már engedelmesen csak azt mutatja, amit a Hamasz PR-osztály megenged – mutogathatna óvodákat, iskolákat, szerető szülőket, játszótéri jeleneteket. Bármi képet, ami bizonyítja, hogy az élő gyereket szeretik.

Ilyen képpel én azonban nem találkoztam. Az óvoda, az iskola, a játszótér csak akkor lesz fontos, ha izraeli bombatalálat érte őket. A gyerekek iránti szeretetet még propagandafotókon se mutatják – pedig megtehetnék. Nemzedékem minden tagjának ismerősek a szovjet propagandafotók a boldog szovjet gyerekkorról.

De a Hamasz nem akar boldog gyerekeket látni és láttatni. Az ő világukban csak a halott – vagy a harci ruhába öltöztetett, halálra készülő – gyerekek érnek valamit. A nyugati média pedig mindebben lelkes partner.

És nem veszi észre, milyen borzalmas játékot játszanak.

 

Címkék:halott gyerek, Hamasz, Izrael

[popup][/popup]