Még egy spanyol karnevál horogkeresztekkel és lágerdíszletekkel

Írta: Szombat - Rovat: Külpolitika, Kultúra-Művészetek, Politika, Színház, Történelem

Újra náci egyenruhák, csíkos rabruhák és lágerdíszletek színesítettek egy spanyol farsangi felvonulást. 

A katolikus világban a húsvétot megelőző 40 nap a karneválok ideje. A belgiumi Aalst felvonulásán haredi ortodoxokat ábrázoltak meg rovarok formájában. A haláltáborok témája tért vissza a spanyolországi Campo de Criptana felvonulásán. Ugyanez a téma jelent meg a Madridtól 200 kilométerre, délre fekvő Badajoz-ban, február 23-án.

Az Európai Unió és Izrael elítélte a Holokausztból viccet faragó karneváli felvonulásokat.

Nomen est omen: a Los Mismos (Ugyanazok) elnevezésű csoport a Badajozban roppant népszerűségre tett szert korábbi performánszaival. Hol űrhajós majmok utaztak együtt asztronautákkal, máskor kalózok a későbbi gyarmatok felfedezőiként tűntek föl.

A mostani badajozi felvonulás viszonylag kevés bírálatot kapott , holott még tovább ment a nácik és rabjaik összeboronálásával. Az egyik zászlón horogkereszt jelent meg a Dávid csillag közepén. Másikon a JUDE szó került a Dávid csillag közepébe.

A felvonuló táncosok extázisban lengették a lobogókat, miközben a mikrofonból gyorsuló vonat hangja szólt. A bámészkodók jót mulattak mindezen és tapsviharban törtek ki. A zenészeket szállító hatalmas vonatot ábrázoló járművet kék-fehér csíkos rabruhát viselő emberek tolták.

Más műfoglyok a hátukon Dávid csillagot viseltek. Voltak olyanok is, akiknek ruhája megfeleződött: a bal oldal csíkos volt, jobb oldala náci egyenruhára hajazott, horogkeresztes karszalaggal. A táncosra Hitler bajuszt festettek. Az élen két ilyen fazon haladt; „Los Mismos” táblát vittek. (Értsd: ezek ugyanazok.) Egy fogolynak öltözött nő egy Hitler kosztümös férfiba karolva sétált. Voltak lányok, akik piros ruhába öltöztek, emlékezetve Steven Spielberg filmjére, a “Schindler listájára”.

A menetet két fogoly zárta, akik az auschwitzi láger kapuját tolták.

Az Extremadura Canal hírcsatona kommentátora szerint a szervezők „azzal az érzékenységgel nyúltak a témához, amelyet az megkívánt.” A csoport elmondta, hogy így szándékoztak megünnepelni a náci haláltáborok felszabadításának 75. évfordulóját.

JTA 

 

Címkék:Dávid-csillag, horogkereszt, spanyol karnevál

[popup][/popup]