Martonyi: A holokauszt a legnagyobb nemzeti trauma

Írta: mti - Rovat: Politika

A holokauszt a legnagyobb nemzeti trauma számunkra, jelentette ki Martonyi János külügyminiszter a Zsidó élet és antiszemitizmus a mai Európában című, a Tom Lantos Intézet által szervezett nemzetközi konferencián szerdán az Országházban. A külügyminiszter a kétnapos rendezvényen tartott záróbeszédében azt hangoztatta: a magyar holokausztot magyarok követték el magyarok ellen, az elkövetők és az áldozatok egyaránt magyarok voltak.

martonyijanos_belso

“Elfogadjuk a felelősséget” – mondta Martonyi János. Navracsics Tibornak a konferencia előző napján tartott beszédével kapcsolatban megjegyezte, hogy a miniszterelnök-helyettes a magyar kormány, az ország és nemzet nevében beszélt. A külügyminiszter szavait a résztvevők tapssal fogadták. Kedden Navracsics azt jelentette ki, hogy a magyar állam is felelős volt a holokausztért, szembefordult saját polgáraival, sőt segédkezett abban, hogy kiirtsák őket.

A kétnapos konferencián részt vett többek között Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter, Harrach Péter, a KDNP és Schiffer András, az LMP frakcióvezetője, Kovács László volt szocialista külügyminiszter, az Együtt-PM szövetséget vezető Bajnai Gordon volt kormányfő, Réthelyi Miklós volt erőforrás-miniszter, Szili Katalin korábbi házelnök, Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, Gáncs Péter evangélikus elnök-püspök, Bölcskei Gusztáv, a református egyház zsinatának lelkészi elnöke, Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke, valamint a Jair Lapid izraeli pénzügyminiszter és Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete.

Józsefvárosban Holokauszt-emlékközpont fog épülni . Hétfőn tartotta alakuló ülését a Sorsok Háza – Európai Oktatási Központ nemzetközi tanácsadó testülete, amelyet Schmidt Mária a kormány felkérésére hívott össze. A Sorsok Háza helyszíne a Józsefvárosi pályaudvar lesz.

Címkék:felelősség, holokauszt, Martonyi János

[popup][/popup]