Marokkóban épülő Holokauszt-emlékművet romboltak le tiltakozások hatására  

Írta: Szombat - Rovat: Külpolitika, Politika

A marokkói hatóságok Marrákes közelében egy éve épülő Holokauszt-emlékművet távolíttattak el, miután aktivisták szerint nem volt rá építési engedély, és segített volna a kapcsolatok normalizálásában Izraellel.

A készülő marokkói hokokauszt-emlékmű, amit leromboltak.

Ait Faska városkában a PixelHelper német nonprofit szervezet kezdett modern szobor építésébe, amely a Holokauszt áldozatainak és a 2. világháborúban üldözött és meggyilkolt LMBT közösséghez tartozóknak állított volna emléket. A szervezet társadalmi sérelmek ellen küzd a művészet eszközeivel.

Az építkezésről szóló híradások heves kritikát váltottak ki azokból az aktivistákból, akik ellenzik a kapcsolatok normalizálását Izraellel. Ezt követően a marokkói hatóságok kiadták az utasítást a rombolásra, és a bulldózerek komoly károkat okoztak a helyszínen. A hatóságok arra hivatkoztak, hogy nem volt rá építési engedély.

A német szervezet elítélte a helyi hatóságok akcióját és emlékeztettek arra: ők mindent megtettek, hogy az illetékeseket rávegyék a határozat visszavonására, de próbálkozásuk sikertelennek bizonyult.

A PixelHelper nyilatkozata szerint a helyszínre küldött bulldózer súlyos károkat okozott a műtárgyakban, valamint a vízvezeték- és elektromos hálózatban.

„Ha figyelembe vesszük, hogy 10 ember több mint 365 napos munkája ment veszendőbe, a kár meghaladja a százezer eurót” – áll az NGO nyilatkozatában.

Ez lett volna az első, a Holokauszt áldozatainak állított emlékmű Marokkóban, amely a német szervezet feltételezése szerint hozzájárult volna az iszlám országok és a zsidók közötti viszony javulásához.

A PixelHelper felhívást adott ki, hogy az emlékművet adományokból építhessék újjá.

Az ytnetnews cikke nyomán Bassa László 

[popup][/popup]