„Már megint a zsidók jártak jól” – pandémia és antiszemitizmus

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

A fizikai atrocitások száma csökkent, az online antiszemitizmus erősödött a világjárvány közepette – így például a Pfizer zsidó vezérigazgatóját Mengeléhez hasonlították.

Egy amerikai fajvédő Telegram oldalán közölt rajz (Forrás: Diaspora Affairs Ministry monitoring team via ADL/)

Mint már beszámoltunk róla, a Tel-Avivi Egyetemen (TAU) működő kutatóközpont, a Kantor Center for the Study of Contemporary European Jewry a Holokauszt-emléknap előestéjén idén is közzétette éves jelentését.

A mostani jelentés többek között arról számol be, hogy miközben 2020-ban – a kijárási tilalom hatására – csökkent a fizikai támadások száma, viszont az összeesküvés-elméletek virágoztak; a járvány kitöréséért, továbbá az abból fakadó gazdasági nehézségekért az izraelieket és a zsidókat hibáztatták. Feltételezhető, hogy a pandémiát követő világban az antiszemitizmus növekedésének leszünk szemtanúi.

Falfirka valahol Angliában, egy lépcsőházban: náci szimbólum és a vírus összemosódnak ( (forrás: Community Security Trust)

A pandémia alatti elszigetelődés idején a zsidók fizikailag távolabb kerültek azoktól a személyektől, akik ártani igyekeznek nekik. A 40 országra kiterjedő felmérés azt mutatta, hogy az erőszakos cselekmények száma 456-ról 371-re csökkent; nagyjából a 2016 és 2018 közötti trendhez hasonlóan.

Az online incidensek emelkedő trendje azt valószínűsíti, hogy amint a világjárvány apadásával a szigorítások megszűnnek, a zsidók elleni gyűlölködés újra fellángol, ahogy az már a történelem során sokszor előfordult.

Az összeesküvés-elméletek a járvány 2020. februári kitörésével jelentek meg, a márciusi szigorítások bevezetésével az internetre rögtön fölkerültek az etnikai és vallási csoportok felelősségét hirdető anyagok. A jelentés szerint a hamis elméletek lényege ez volt: a zsidók és izraeliek megalkották és elterjesztették a vírust, hogy azután elárasszák a világot a számukra jövedelmező vakcinákkal. A régi elmélet így öltött testet a jelenlegi antiszemitizmusban: a zsidók a felelősek a betegségekért és más tragédiákért.

A jelentés megállapítja: „A vakcinák megjelenése, Izrael erőteljes oltási kampányával párhuzamosan, amelyet az oltóanyaggyártó cégek zsidó vezetői támogattak (Tal Zaks, a Moderna főorvosa vagy Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója) csupán olaj volt a tűzre: lám, az izraeliek és zsidók összefognak, hogy Izrael lehessen az első ország, amely kilábal a pandémiából, miközben a többi nép sorban áll és könyörög a zsidók segítségéért.”

Egy görög napilap címlapján egymás mellett látható Albert Bourla, a Pfizer görög zsidó származású vezérigazgatója és Josef Mengele

Bourla nyilatkozataiban számos alkalommal említette, hogy Holokauszt túlélők gyermeke.

A kutatás rámutat, hogy az összeesküvés-elméletek hirdetői hajlamosak párhuzamot vonni egyrészt a biztonsági intézkedések és az oltási kampányok, másrészt a Holokauszt között, amiben hat millió zsidó pusztult el.

Az antiszemita hullám csillapodni látszott nyáron, ősszel viszont a vakcinákról érkező hírek nyomán újra föltámadt. Az amerikai elnökválasztási kampány is kedvezett ennek.

Az online antiszemita üzenetek nem csupán a szélsőséges körök, hanem a „határozott politikai és ideológiai identitással nem rendelkező emberek” között is terjedtek. Vádolták a Rothschild-családot, Soros György milliárdost, és az ultraortodox zsidókat; utóbbiakat azzal, hogy keveset törődtek a biztonsági előírásokkal és hozzájárultak a fertőzés terjedéséhez.

2020-ban a zsidókat érintő antiszemita fizikai incidensek száma 37%-kal, a 2019. évi 170-ről 107-re csökkent. A magántulajdon elleni bűncselekmények száma ugyancsak csökkenő tendenciát mutatott, 35%-kal – 130-ról 84-re csökkent.

Aggasztó volt az erőszakos cselekmények fokozatos emelkedése az USÁ-ban és a hirtelen növekedés Németországban, ami főleg rongálásban nyilvánult meg. Zsidó temetőket és emlékműveket szentségtelenítettek meg. A zsinagógák elleni vandál cselekmények 19%-kal nőttek.

Latuff, az ismert antiszemita karikaturista rajza

Mindeközben a nagy média platformok, mint a Twitter vagy a Facebook, lépéseket tettek a rasszista posztok és álhírek visszaszorítására. Ám ez csupán a távoli sötét sarkokba szorította az elméletek híveit, ahol nehezebben követhetők nyomon és számszerűsíthetők.

A verbális agresszivitás nőtt a vírus terjedésével, amikor arról volt szó, hogy ki a felelős a járvány okozta gazdasági nehézségekért. A jelentésben közzé tett karikatúrák és álelméletek mellett föltűnt a „zoombombázás”, azaz a szélsőséges elemek részéről a zsinagógák, zsidó közösségi központok és oktatási intézmények közötti kommunikáció megbénítása. Horogkeresztek jelennek meg, antiszemita előadások és videók terjednek.

Times of Israel – Bassa László

Címkék:Albert Bourla, antiszemitizmus, koronavírus, Pandémia

[popup][/popup]