A járvány idején megnőtt a zsidó közösségi tulajdon elleni antiszemita atrocitások száma

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A koronavírus-járvány idején megnőtt a zsidó közösségi tulajdon elleni antiszemita atrocitások száma a Tel-Aviv-i Egyetem éves antiszemitizmus jelentése szerint – közölte a Háárec című újság honlapja szerdán.

Dina Porat, a Kantor központ vezetője (Fotó: Times Of Israel, Miriam Alster/Flash90)

Tavaly több, mint 20 százalékkal megugrottak a zsidó közösségi tulajdon, a zsinagógák, a temetők és az emlékhelyek elleni támadások, ezzel szemben csökkentek a zsidók elleni személyes, fizikai támadások, és visszaesett a zsidók magántulajdona elleni erőszakos tettek száma is.

A pandémiát kísérő lezárások világszerte nem csak a zsidó közvagyon elleni támadásokat növelték, hanem súlyosbították az interneten folytatott antiszemita megjegyzéseket is.

A jelentés készítői szerint azért nőhetett meg ötödével a zsinagógák, zsidó temetők, holokauszt-emlékművek és más zsidó emlékhelyek elleni akciók száma, mert ezek a helyek zárva voltak, a zárlat miatt gyakran nem álltak védelem alatt, és könnyű prédájává válhattak az antiszemita zaklatóknak.

A temetők és emlékhelyek elleni támadások száma a 2019-es 77-ről 2020-ban 96-ra, a zsinagógák megrongálásának száma pedig 53-ról 63-ra nőtt. A legtöbb antiszemita incidenst az Egyesült Államokban (119 esetben) és Németországban (59 esetben) regisztrálták.

Súlyosbodtak az antiszemita megjegyzések a közösségi médiában, és más internetes honlapokon.

“Előítéletek, babonák, félelmek és bizarr elméletek jelentek meg” – vélekedett a tanulmányt szerkesztő Dina Porat, a Kantor központ vezetője. “Kemények és vérlázítóak voltak az antiszemitizmus verbális és vizuális megnyilvánulásai” – tette hozzá.

A zsidókat és izraelieket vádolták meg a fertőzés létrehozásával és elterjesztésével, és judeovírusnak (zsidó vírusnak) nevezték el a koronavírust.  Ugyanakkor az antiszemita okokból elkövetett erőszakos események száma a 2019-es 456-ról 2020-ra 371-re csökkent a világon, és a zsidók magántulajdonában bekövetkezett kár is 84-re csökkent a korábbi 130 esetről.

A Tel-Aviv-i Egyetem kortárs európai zsidóság tanulmányozását szolgáló Kantor központja minden évben kiadja az antiszemitizmus helyzetét elemző jelentését Izrael holokauszt emléknapjának előestéjén, amely idén szerdára esik. (Shiri Zsuzsa, MTI)

támogatás
Pop up banner1
[popup][/popup]