Mahmud Abbasz tanácsadója szerint a – nácikkal együttműködő – mufti alakja példaértékű

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Mahmud Al-Habbas, a Palesztin Hatóság elnökének vallásügyi tanácsadója július 4-én megemlékezett Hadzs Amin al-Husszeini, egykori jeruzsálemi mufti halálának 45. évfordulójáról.

A jeruzsálemi főmufti és az SS birodalmi vezére

Husszeini a modernkori arab történelem fontos alakja volt, aki 1941-től a 2. világháború végéig Hitler vendégeként, Berlinben várta „Palesztina felszabadítását”. A háború idején többek között szerepet játszott a boszniai moszlimokból toborzott Waffen-SS alakulat, majd később a III. Birodalom szolgálatában álló Arab Légió létrehozásában.

George Lepore Himmler’s Bosnian Division c. 1997-ben megjelent könyvében írja, hogy a németeknek azért volt szükségük a tekintélyes al-Husszeini közbenjárására, mert a helyi vallási vezetők megtiltották a nácikkal való együttműködést. A Waffen-SS alakulatok háborús bűnöket követtek el Jugoszlávia zsidó lakosságával és az ellenálló partizánokkal szemben. Husszeini a háború idején írt könyvet Az Iszlám és a zsidók címmel, amelyben meggyőződését fejezte ki, hogy a moszlimoknak meg kell semmisíteniük a zsidóságot; a kötetet kötelező olvasmányként adták a bosnyák SS katonáknak. A mufti személyesen tiltotta meg, hogy 500 zsidó gyermeket egy Rab szigetén létesített koncentrációs táborból Törökországba engedjenek, mivel attól tartott, hogy végül valahogy eljutnak Palesztinába.

Al-Habbás a muftit „kiemelkedő palesztin személyiségnek” nevezte, aki ’példaként szolgálhat vezetőink számára’. Bár a palesztinok között akadnak olyanok is, akik felelőssé teszik az 1948-as háborúban elszenvedett vereségért, iskolát neveztek el róla.

Meg kell azonban jegyezni, hogy még Husszeini sem állította azt, amit a mai palesztin propaganda, hogy ti. a zsidók jeruzsálemi temploma ne létezett volna. Az 1920-as években írt könyvében írta, hogy a templomhegyen Dávid király áldozatot mutatott be istennek.

Al-Habbas júniusban – a palesztin propaganda szokásos stílusában – arra figyelmeztetett, hogy „Izrael összeesküvést sző az Al-Aksza mecset ellen”.

A Jerusalem Post cikkét Bassa László fordította

Címkék:Hadzs Amin al-Husszeini, Mahmud Abbasz, Mahmud Al-Habbas

[popup][/popup]