Magyarország 3.4 millió USD-t irányoz elő az európai antiszemitizmus elleni harcra

Írta: Szombat - Rovat: Belpolitika, Politika

A magyar kormány ekkora összeget szán a célra a 2019. évi költségvetésből, majd a következő évben hasonló nagyságrendű támogatást fognak élvezni a kormányzat által kezdeményezett projektek. Ez áll az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) szerdán kiadott közleményében, amely a projektekben a kormányzat együttműködő partnere.

Köves Slomó és Gulyás Gergely (Fotó: 444.hu)

Az újabb pénzügyi alapok a magyar költségvetés állandó tételeit jelenthetik a jövőben, amint azt Gulyás Gergely, a Miniszterelnöki Hivatal vezetője nyilatkozta – írja a Jewish Telegraphic Agency. 

A hírt eddig a magyar nyilvánosságban nem láttuk megjelenni.

Forró vonalat hoznak létre az antiszemita incidensek bejelentésére, továbbá fejlesztések várhatók az igazságszolgáltatás és oktatás területén.

A projektek megvalósításáért a 2012-ben a magyarországi antiszemitizmus megfigyelésére létrehozott Tett és Védelem (TEV) alapítvány a felelős.

„Magyarország jelentős mértékben járult hozzá az antiszemitizmus elleni küzdelemhez, és én ezért elismerésemet fejezem ki a kormányzatnak” – nyilatkozta Köves Slomó, az EMIH vezetője és a TEV egyik alapítója.

Orbán Viktor jobboldali magyar miniszterelnök populista retorikája és politikája a kormánya iránti kritikát váltott ki, miszerint ez szítja többek között a zsidók ellen irányuló rasszizmust is.

Az Orbán-kormány nyílt vitában áll a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségével (Mazsihisz) egy Budapesten 2014-ben felállított szobor kapcsán. (A Szabadság téri német megszállási emlékműre céloz a JTA – A szerk). A náci megszállást jelképező emlékmű egy angyalra lecsapó sast ábrázol, vélemények szerint fehérre mosva a magyar bűnrészességet a holokausztban. Orbán folyamatosan tagadja ezt a magyarázatot, és többször hangoztatta, hogy aktív szerepet vállal az antiszemitizmus elleni harcban.

Magyarországon, ahol mintegy 100.000 zsidó él, a TEV mindössze 37 antiszemita incidenst regisztrált 2017-ben; ezek között 24 volt gyűlöletbeszéd. Ugyanebben az évben a TEV szerint egyetlen esetben sem került sor zsidók bántalmazására – írja a JTA.

*

A bejelentés időzítése vélhetően nem véletlenül esik egybe az International Holocaust Remembrance Alliance (Nemzetközi Holokauszt Emlékezet Szövetség) kormányközi együttműködési szervezet ezúttal Ferrarában, Olaszországban zajló tanácskozásával, valamint összefügg a korábbi bejelentéssel, miszerint a TEV európai szintre kívánja emelni működését.

*

Kapcsolódó cikk: A TEV közleménye Európai Tett és Védelem Liga a magyar kormány 500 millió forintos éves támogatásával

[popup][/popup]