Magyar politikusok vitája az izraeli-palesztin konfliktusról

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Levelet és petíciót közöltek huszonöt európai ország különböző politikusai a vitatott nyugati parti / ciszjordániai területek tervezett izraeli annektálása kapcsán.

Ariel, a legnagyobb település a Nyugati Parton / Ciszjordániában

„Mi, parlamenti politikusok szerte Európából elkötelezettek vagyunk a szabályokon alapuló globális rend mellett, és komolyan aggódunk Trump elnök izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatos tervei, valamint Palesztina tervezett izraeli annektálása miatt. Aggódunk amiatt, hogy ez precedenst teremthet a nemzetközi kapcsolatokban” – idézi a levelet a Mandiner, mely bírálja Cseh Katalint, a Momentum Európa Parlamenti képviselőjét, aki szintén aláírta a petíciót.

A több mint ezer európai politikus által aláírt levél szerint Európa igazságos megoldást szorgalmazott az izraeli-palesztin konfliktusban,

a kétállami megoldás mellett kiállva,

összhangban a nemzetközi joggal és a releváns ENSZ BT-határozatokkal. Szerintük Trump eltér a nemzetközi elvektől azzal, hogy a tartós izraeli ellenőrzést támogatja a palesztin területek fölött, szuverenitás nélkül hagyva a palesztinokat.

Hoppál Péter

Facebook oldalán Dr. Hoppál Péter miniszteri biztos (Fidesz-MPP) bírálta a lépést:

“Te jó ég! Csak nem antiszemita a Momentum? Cseh Katalin és társai ha tehetik, Magyarország és Izrael ellen hadakoznak minden fórumon. (És irtóznak a sikeres konzervatív kormányoktól.)”

Berg T. Dániel a Momentum II. kerületi alpolgármestere, az ALDE európai pártcsalád alelnöke válaszolt a facebookon:

“Dr. Hoppál Péter arról értekezett Facebook oldalán, hogy mennyire antiszemita a Momentum. Erre a következtetésre az alapján jutott a miniszteri biztos, hogy Cseh Katalin — közel ezer európai törvényhozóval együtt —aláírt egy nyilatkozatot a mostanában fokozódó feszültségekről Izrael és Palesztina között. Az említett nyilatkozat szövege annyit takart, hogy ebben a nehéz kérdéskörben fontos a nemzetközi jogszabályok és normák, illetve a diplomácia keretein belül keresni a megoldásokat.

Hoppál Péter állítása nem csak nevetséges, hanem egyben vérlázító is, tekintettel arra a szalon antiszemitizmusra, amely évek óta jellemzi a Fidesz politikáját.

Annak a pártnak a politikusa papol az antiszemitizmusról, amely milliárdokat költött arra, hogy egy idős zsidó üzletembert állítson be mint minden rossznak az okozója, és hogy kiplakátolja az arcképével az egész országot?

Annak a kormánynak a miniszteri biztosa hív minket antiszemitának, amely a Nemzeti Alaptanterv részévé emelte Wass Albertet és Nyirő Józsefet, de Kertész Imréről megfeledkezik, valamint a Horthy korszakot tekinti a magyar történelem fénykorának?

Annak a Fidesznek az embere vádol másokat antiszemitizmussal, amely Takaró Mihályt bízta meg az előbb említett Alaptanterv “hazafiasításával”, aki szerint a Nyugat csak “egy kis zsidó lapocska” volt?

Hoppál Úr! Nem pont a saját pártcsaládjuk elnöke jegyezte meg nemrég, hogy milyen büszke lenne Carl Schmitt Orbán Viktorra? Ha hirtelen ennyire aggódik az antiszemitizmus miatt, akkor először nézzen körül saját háza táján.

Részünkről mi a Momentumban nemzetközi téren továbbra is támogatjuk Izrael önrendelkezéshez való jogát, mint ahogy pártcsaládunk, az ALDE is. Itthon pedig most és mindig szoros kapcsolatra törekszünk a helyi zsidó közösségekkel.”

Cseh Katalin és Berg T. Dániel

Cseh Katalin sem hagyta szó nélkül a bírálatot:

“Azt kérdezi Hoppál Péter, antiszemita vagyok-e. Teszi mindezt annak a levélnek a kapcsán, amiben hitet teszek az izraeli-arab együttélés, a két állam megoldás mellett, és az egyoldalú annexió ellen.

Vagy talán Hoppál Péter úgy gondolja, hogy Emmanuel Macron, a konzervatív Boris Johnson, vagy épp az EU külügyi főképviselője, Josep Borrell szintén antiszemita, amiért a régió destabilizálódásától tartva ellenzik az egyoldalú lépéseket és sürgetik a két állam elvén alapuló megoldást?

A Horthy-korszakot morális iránytűként értelmező Fidesz helyében én óvatosabban dobálóznék ilyen súlyos jelzőkkel. Miután nyíltan antiszemita írókat a Nemzeti Alaptantervbe emeltek, miután Hóman Bálintnak szobrot akartak állítani, miután a kormányzati propagandasajtóban tűrik a nyílt zsidóellenességet, meggondolatlan vádaskodás helyett több önvizsgálatra lenne szükség a kormányzati oldalon.

Hadd tegyek úgy, mintha őszintének gondolnám kérdését, és válaszoljak: nem vagyok antiszemita. Nemcsak azért, mert személyiségemmel és politikai hitvallásommal mélyen ellenkezik bármiféle diszkrimináció, és előítéletesség. Nemcsak azért, mert immáron 3 éve élek boldog párkapcsolatban Berg Dániellel, akinek révén magam is többször lehettem részese hazánk nyüzsgő és izgalmas zsidó kulturális életének.

Hanem azért is, mert hiszem, hogy Izrael egy csodálatos ország, amelynek lakói már sokszor az egész világnak példát mutattak kitartásból, innovációból és demokráciából.

És igen, ezzel együtt azt gondolom, hogy a mostani, Netanjáhu által vezetett jobboldali kormány törekvései, egyoldalú akciói ártanak nemcsak az arab-izraeli viszonyoknak, de Izrael biztonságának és hosszú távon a zsidóságnak is.”

[popup][/popup]