Ma délután 4-kor indul az Élet menete

Írta: MTI/Szombat - Rovat: Politika, Történelem

Ma tizenegyedszer tartják Budapesten az Élet menete felvonulását, amelyre tízezreket várnak. A menet a Margit híd pesti hídfőjétől indul, végighalad a Carl Lutz rakparton a Dráva utcáig, a megemlékezés helyszínéig.eletmenet

A rendezvényen emlékbeszédet mond Frölich Róbert, a Dohány utcai zsinagóga főrabbija, valamint a felszólalók között lesz a tervek szerint Aharon Tamir, a nemzetközi Élet menete igazgatója, díszvendégként pedig Ágnes Hirschit hívták meg, aki a svájci életmentő diplomata, az 1944-ben Magyarországon dolgozó konzul, Carl Lutz lánya.

Az eseményen elhangzik Maya Grafnak, a svájci parlament elnökének nyílt levele, továbbá egy videobejátszásban Jason Kenney kanadai bevándorlási és kulturális miniszter felolvassa Stephen Harper kormányfő üzenetét.

Az idén az Élet menete a holokauszt áldozatai mellett azoknak a neves és névtelen életmentőknek igyekszik emléket állítani, akik dacoltak az egykori pusztító politikával, a náci erőszakkal, a népirtással.

Gyurcsány Ferenc pártja, a Demokratikus Koalíció vasárnap reggel közleményben jelezte, hogy részt vesz a sétán.

elet-menete1-d000156EA23a47f63a467

A fényképek a 2012-es felvonuláson készültek.

*

Az Élet menetét, amelyen a Holokauszt magyarországi áldozataira emlékeznek, 16 és 18 óra között tartják: a résztvevők előbb a Jászai Mari téren tartanak rendezvényt, majd a Carl Lutz rakparton a Dráva utcáig vonulnak. Az esemény miatt 16 és 20 óra között le lesz zárva a közúti forgalom elől az V. kerületi Széchenyi rakparton a Képviselői Irodaház előtti terület, valamint a pesti alsó rakpart a Lánchídtól északi irányban végig, továbbá várhatóan 16.45 és 17.30 között az újpesti felső rakpart is.

A megemlékezés idején a 2-es villamospótló autóbuszok a Kossuth Lajos tér (Széchenyi rakpart) és a Nyugati pályaudvar között közlekednek, így a Kossuth térről a Jászai Mari teret csak gyalogosan lehet megközelíteni.

[popup][/popup]