Lod polgármestere: „Lángokban állnak a zsinagógák, kristályéjszaka van a városban!”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A vegyes – arab-izraeli – lakosságú Lod polgármestere kétségbeesett üzenetben fordult az izraeli kormányhoz: a városban a „Kristallnacht, polgárháború” tombol; az egyetlen megoldás a hadsereg kirendelése a városba.

Yair Revivo polgármester a miniszterelnököt kérte, hogy hirdessen ki rendkívüli állapotot a városban. A katonaság bevetése szükséges, „mert a városban kialakult helyzetet a rendőrség nem tudja kezelni”.

“Ez a lodi Kristallnacht” – utalt a német zsidók 1938-as tragédiájára.

„Felhívtam a miniszterelnököt, hogy hirdessen ki rendkívüli állapotot Lodban. A kijárási tilalom bevezetése szükséges a rend helyreállításához … A közigazgatás kudarcot vallott … Ez rendkívüli esemény – az arab izraeliek intifádája. Az a sok munka, amelyet az együttélés érdekében évek óta végeztünk, mind semmivé lett.”

„Egész Izraelnek tudnia kell, hogy a helyzet ellenőrizhetetlenné vált… Elképzelhetetlen, ami történik. Zsinagógákat gyújtanak fel. Több száz autó lángol. Arab huligánok százai grasszálnak az utcákon… Lodban polgárháború tört ki … Az itteni ortodox-nacionalista közösségnek fegyverei vannak. Arra kérem őket, menjenek haza, de érthető módon meg akarják védeni otthonaikat. Benzines palackokat hajigálnak a zsidó házakba. A helyzet pokoli. Az emberek azért járnak fegyverrel az utcán, mert féltik az életüket.”

Revivo szerint az iszlamisták bujtogatják a város fiatalságát. “Nem tettünk semmit ellenetek” – üzeni a város arabjainak, nyugalomra szólítva őket.

A Revivo szerint 70 év együttélését teheti tönkre az, ami most történik.

„Percenként egy autó, egy zsinagóga vagy egy iskola lángokban áll … Új városházánkat felgyújtották. Nem értik, mi történik itt. Ez rosszabb, mint a gázai rakéták.”

Revivo szerint „Izrael történetében ilyen még nem fordult elő”.

Magyar idő szerint éjfélkor Benjamin Netanjahu kihirdette Lodban a rendkívüli állapotot.

Times of Israel

Címkék:arab gyújtogatók, Kristályéjszaka, Lod

[popup][/popup]