Litvánia: emléktábla egy halálosztag lelkészének

Írta: Szombat - Rovat: Politika, Történelem

Litván katonák és hivatalos személyek vettek részt Zenonas Ignatavičius katolikus pap emléktáblájának felavatásán, aki a háború idején egy zsidók ezreinek lemészárlásáért felelős halálosztag mellett teljesített lelkészi szolgálatot.

Zenonas Ignatavicius

Az eseményre Vitkija településen került sor; Ignatavičius itt született és szolgált 1941-ben a 12. Litván Segédrendőr Zászlóalj soraiban. A Simon Wiesenthal Központ szerint az év októberében a csapat több mint 15.000 belorussziai zsidót gyilkolt meg.

Az emléktábla

A nácivadász Efraim Zuroff, a központ kelet-európai igazgatója a hét elején levelet küldött Litvánia izraeli nagykövetének.

„Ignatavicius látta el a lelkészi teendőket, beleértve a katonák gyóntatását. Semmi sem utal arra, hogy bármilyen kifogása lett volna az ártatlan férfiak, nők és gyermekek kegyetlen lemészárlása ellen.”

A Kauno Diena újság szerint a litván biztonsági szolgálat és haderő több mint 20 tagja díszegyenruhában vett részt az emléktábla-avatáson, majd csoportkép készült róluk. A lap közvetlenül nem említi Ignatavicius egységét, azonban – a litván médiában szokatlan módon – utal szolgálatának „ellentmondásos voltára”. Védekezésül azt hozza föl, hogy „a katolikusokat a szovjetek Minszktől keletre temették el, a nácik pedig folytatták a gyilkosságokat.”

Litvániában a zsidók elleni tömeggyilkosságok számos elkövetőjét a kommunizmus elleni harc hőseként ünneplik.

Ignatavicius békés öregkort ért meg, Rómában halt meg 1975-ben.

 

A JTA cikkét Bassa László fordította.

Címkék:halálosztag, Litvánia, Zenonas Ignatavičius

[popup][/popup]