Liberman: visszanyessük a teljes munkaidejű jesiva hallgatók családi támogatását

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Avigdor Liberman, a szekuláris nacionalista Jiszrael Bejtenu párt elnöke, a jelenlegi koalíció pénzügyminisztere bejelentette, hogy csak azok a családok tarthatnak igényt a 3 éven aluli gyermek után járó havi 1000 sékeles (305 dolláros) juttatásra, ahol mindkét szülő legalább heti 24 órában dolgozik. Az ultraortodox (haredi) képviselők a lépést ’pusztítónak és gonosznak’ minősítették.

Avigdor Liberman

Jelenleg a 24 órás munkaviszonyt csak a nőktől követelik meg, a teljes munkaidőben jesiva tanulmányokat folytató férfiak mentesülnek alóla. A változtatással mintegy 18.000 olyan háztartás kerülne ki a juttatásból, ahol az apa csak jesivában tanul. A törvény a szeptemberben kezdődő tanévvel lépne életbe.

Becslések szerint a napközi juttatások évente 1,2 milliárd sékelre rúgnak; ennek mintegy harmada jár olyan családoknak, ahol az apa vallási intézményben tanul.

„A mai nappal elhatároztam, hogy véget vetek a zsidó államban tapasztalható torzulásnak, ahol a dolgozókat hátrányos megkülönböztetés éri” – jelentette ki Liberman, majd hozzátette: „További lépéseket tervezek a munkaerő piacra lépésének elősegítésére és olyan személyek támogatására, akik dolgoznak, adót fizetnek, szolgálnak katonaként és tartalékosként.”

Az ultraortodox (haredi) pártok vezetői élesen kikeltek a törvényjavaslat ellen. Arje Deri, a Sasz vezetője a lépést „pusztítónak és gonosznak” nevezte, amely „sérti a sokgyermekes családokat pusztán azért, mert ultraortodoxok. Pedig Bennett és Szaár a harédiekről való gondoskodást ígérték, de a gyűlölet kormányát alakították meg.” Az Egyesült Tóra Zsidóság (UJT) vezetői, Mose Gafni és Jákov Litzman hasonló hangnemben nyilvánultak meg. Litzman szerint „a reformzsidó kormány háborút hirdet minden ellen, ami szent és drága számunkra”. Az ynetnek pedig azt nyilatkozta: „Liberman beleőrült a gyűlöletbe.”

A Channel 12 értesülései szerint Jakosz Aser, a UTJ parlamenti képviselője levelet küldött Orna Barbiva gazdasági miniszternek (Jes Atid), azzal a kéréssel, hogy ne támogassa Liberman tervét, mondván: „Ne kövessék el a múlt hibáit”. Arra utalt, hogy amikor Jair Lapid 2013-2014-ben pénzügyminiszter volt és hasonló politikával próbálkozott, a kormánykoalíción kívüli Sasz és UTJ keményen tiltakoztak. Amikor Benjámin Netanjahu 2015-ben a haredi pártokkal alakított kabinetet, az ügy lekerült a napirendről.

A két ultraortodox párt szorosan kötődik a Netanjahu vezette Likudhoz és hevesen támadja Bennett és Lapid kormányát, mivel az a zsidó állam létét fenyegeti és az új kormányfőt egyenesen “gonosznak” nevezik.

A Channel 12 úgy tudja, hogy a kormány néhány tagja, köztük a Jamina párti Ajelet Saked belügyminiszter még mindig reménykedik abban, hogy az ultraortodoxok csatlakoznak a kormányzó koalícióhoz. A csatorna riportjában elhangzott, hogy Bennett nem tudott Liberman döntéséről, és néhány kormánytag azt ígérte, hogy további hasonló intézkedéseket nem támogatnak.

Times of Israel – Bassa László

Címkék:Izrael, jesiva bóherek, szociális támogatás

[popup][/popup]