Letartóztatták az iráni Oscar-díjas film sztárját, mert támogatta a rezsimellenes tüntetéseket

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Taraneh Alidoosti, aki a 2016-os “The Salesman” című filmben játszott szerepéről ismert, börtönbe került az országos tüntetéseket támogató online bejegyzései miatt.

A 38 éves színésznőt „hamis és torz tartalmak közzététele és zavargásra való felbujtás” miatt vették őrizetbe – jelentette a Tasnim hírügynökség.

Alidoosti leginkább a 2016-ban Oscar-díjat nyert “Az ügynök” című filmben nyújtott szerepéről ismert.

Legutóbbi közösségi média-bejegyzése december 8-án volt olvasható, ugyanazon a napon, amikor a 23 éves Mohsen Shekarit a hatóságok kivégeztek a tüntetések miatt.

“A hallgatás az elnyomás és az elnyomó támogatását jelenti. Minden nemzetközi szervezet, amelyik végignézi ezt a vérontást, és nem tesz lépéseket, az emberiség szégyene” – írta Alidoosti a posztja képaláírásában.

A színésznő tizenéves kora óta kiemelkedő szerepet tölt be az iráni filmművészetben. Nemrég szerepelt a Leila testvérei című filmben, amelyet az idei cannes-i filmfesztiválon vetítettek.

Az iszlám köztársaságot hónapok óta tüntetések rázzák meg, amelyeket Mahsa Amini, egy 22 éves kurd származású iráni nő a szeptember 16-i halála váltott ki. Aminit letartóztatták az ország öltözködési szabályainak állítólagos megsértése miatt.

Amini halálának napján Alidoosti egy fotót tett közzé az Instagramon, amelyen a következő szöveg állt: “Átkozott legyen ez a fogság”.

A bejegyzéshez tartozó képaláírás így szólt: “Ne felejtsétek el, min mennek keresztül az iráni nők”, és arra kérte az embereket, hogy “mondják ki a nevét, terjesszék a hírét”.

November 9-én Alidoosti egy fejkendő nélküli képet posztolt magáról, kezében a “Nő, élet, szabadság”, felirattal – ami tüntetések fő jelmondata.

Shekari nyilvános kivégzését követően Irán december 12-én nyilvánosan felakasztotta a 23 éves Majidreza Rahnavard tüntetőt. Kilenc másik, a zavargásokkal kapcsolatban letartóztatott személyt is halálra ítéltek.

A tüntetések kitörése óta több ezer embert vettek őrizetbe, és 400-an kaptak akár 10 évig terjedő börtönbüntetést a zavargásokban való részvételük miatt – közölte kedden az iráni „igazságszolgáltatás”.

Times of Israel

Címkék:elnyomó rezsim, Irán, Tiltakozások

[popup][/popup]